Начало / Любопитно / Сирни заговезни е, поискайте и дайте прошка

Сирни заговезни е, поискайте и дайте прошка

Сирни заговезни е денят на всеобщото опрощение. На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да се подготвят за посрещането на деня на Възкресение.
В този ден всеки иска и дава прошка за волни или неволни грешки и обиди, недобри помисли и намерения спрямо своите близки и познати.
В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, с които всеки ден го прогневяваме.
Сирни Заговезни е винаги в неделя, 50 дни преди Великден. От утре започва големият Великденски пост. На трапезата в този ден се слагат само млечни и яйчени ястия, затова е наречен Сирни заговезни. Позволено е още на трапезата да се сложи риба и питка.
В много краища на страната на днешния ден се палят огньове и се прескачат за здраве. Преди години традицията повелявала ергените да изпращат запалени стрели в двора на момичето, за което искали да се оженят.
Най-интересен в този ден е обичаят „хамкане“, при който на червен конец се завързва парче халва или сварено яйце, което някой трябва да улови с уста. Който успее, очаква го здраве и успехи през цялата година. След това червеният конец трябва да се сложи пред икона или да се зарови в градината.
Друг обичай в този ден е хората да се маскират. Смята се, че той датира още преди Средновековието. Маските трябвало да прогонят злите духове, които бродят между хората. Маскират се предимно деца, които обикалят къщите и стопанките ги даряват с яйца и дребни лакомства.
На Сирни Заговезни не се пере, не се чисти и не се работи, за да бъде здрава годината.

Прочетете също:

Отдават под наем части от общински имоти в детски и учебни заведения в Плевен

Да се проведе публично оповестен конкурс и търг за отдаване под наем на части от ...