Начало / Образование / Сертификати, подписани от Антонио Таяни, получиха днес възпитаници на Езиковата

Сертификати, подписани от Антонио Таяни, получиха днес възпитаници на Езиковата

Сертификати, подписани лично от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, получиха днес ученици от Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици – Плевен, и двама преподаватели. Те участваха в заседание на Европейския парламент по програма „Евроскола”. Официалната церемония се проведе в Заседателната зала в сградата на Община Плевен, а документите бяха връчени от заместник-кмета Милен Яков.

„За мен е невероятна чест да ви връча сертификатите. Пътят, извървян от създаването на малък отбор от 5 човека, който след квалификации през м. октомври миналата година печели право да заведе още 19 съученици да посетят Европейския парламент, е дълъг. Да усетите духа на европейската демокрация, да имате възможност да дискутирате различни проблеми, които засягат нашия европейски дом, да можете да вземате решения по тези проблеми – това е невероятен шанс за вас. Пожелавам на вас и на вашите преподаватели здраве и още по-големи успехи”, се обърна към гостите г-н Яков.

Благодарение на отличното представяне на отбора на гимназията на регионалното състезание в Монтана, организирано от Бюрото на Европейския парламент в София, общо 24 ученици посетиха Страсбург. Ръководители на групата бяха Грета Димова – заместник-директор и преподавател по английски език, и Силвия Стоянова – старши учител по география и икономика. По думите им, програма „Евроскола” насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и да „гласуват” неговите резолюции. Парламентарният ден на младите хора в Страсбург беше 15 декември 2017 г.

 Учениците от ПГПЧЕ – Плевен, бяха част от многоезични работни групи, които дискутираха теми, по които предварително са подготвени от своите преподаватели: „Околна среда и възобновяеми енергийни източници”, „Сигурност и права на човека”, „Европейска политика за развитие”, „Бъдещето на Европа”, „Миграция и интеграция”, „Младежка заетост”. Всяка от групите, която включва около 80 деца от различните държави, избира председател и секретар на групата, а след това  представя пред всички в пленарната зала обобщен доклад по темата, по която е работила. Гордост за групата на Езикова гимназия – Плевен, е Росица Методиева – XI б клас, която е избрана за председател на комисията „Сигурност и права на човека”.

 Директорът на ПГПЧЕ Юрий Тодоров благодари на ръководството на Община Плевен за помощта, която оказва и че е приело идеята тържественото връчване на сертификатите да се проведе в сградата на Общината, в присъствието и на близките на учениците, и пред медиите. На възпитаниците на гимназията Юрий Тодоров пожела един ден те да управляват европейските дела.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...