Акценти
Начало / Общество / Сезонът на гръмотевичните бури е, но как да се предпазим?

Сезонът на гръмотевичните бури е, но как да се предпазим?

Във връзка със зачестилите смъртни случаи през последните дни по време на гръмотевични бури, от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ припомнят правилата за безопасно поведение при подобни метеорологични условия. Традиционно в края на лятото и началото на есента над страната ни се развиват гръмотевични бури с мълнии и градушки, които причиняват значителни материални щети, застрашени са и хората, работещи на открито. Експертите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” съветват да се спазват няколко правила за безопасно поведение при подобни ситуации.
Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета. При наличие на сух предмет, седнете върху него. Когато сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Най-добрата защитна позиция е да клекнете и плътно да прилепите към земята ходилата си. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Ако до Вас има друг човек, застанете на разстояние от него. В случай, че сте на колело, то слезте от него. Не се хващайте за и не дръжте в ръка метални предмети, те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.
При гръмотевична буря подходящите места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси. Ако бурята ви изненада в река или езеро, незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето бързо се насочете към брега.
Когато се намирате в къща или на работното си място, трябва да изключите от електрическата мрежа телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.
По време на пътуване с кола приберете антената на колата. Ако падне гръм при движение, проверете гумите на автомобила и помнете, че ако са обгорели, то могат да се спукат. Незабавно легнете на земята, ако почувствате изтръпване на части от тялото в резултат на ел. напрежение.
Специалистите припомнят, че за защита от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитата инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.

Прочетете също:

Ротари клуб Плевен Центрум с кампания за чист въздух в класните стаи

Ротари клуб Плевен Центрум ще проведе своя традиционен Коледен бал на 3 декември 2022 г. ...