Начало / Общество / Сдружение ще опазва дома на дървесната жаба

Сдружение ще опазва дома на дървесната жаба

Сдружение „Еко Байкал” стартира проект „Да запазим дома на жабата дървесница”. Инициативата се финансира от фондация ЕКООБЩНОСТ по програма „Градски предизвикателства” и с подкрепата на Фондация „Чарлз Стюарт Мот”, уточнява председателят на Управителния съвет на сдружението Албена Трифонова.

Проектът си е поставил главната задача да се предотврати унищожаването на естествените местообитания на жабата дървесница, което води до липсата на естествен регулатор на комарите. Друга от поставените цели е да се спре замърсяването на крайбрежието на село Байкал от посетителите.

В дейностите са предвидени провеждането на информационна кампания от поредица беседи, дискусии и публични лекции от експерти, както и извършване на акция за залесяване на оголените участъци брегова ивица с тополи и върби.

Проектът ще приключи на 31 декември.

Интересен факт е, че в миналото дървесниците са използвани като барометър, тъй като реагират с квакане на приближаващ дъжд. Хранят се главно с насекоми, голяма част от които летящи и скачащи. В справочната литература пише, че след размножителния период през пролетта, дървесницата остава близо до водоемите, в които са снесени яйцата. В средата на лятото се преселва по листата на широколистни дървета като в много случаи достига до върха на дървото. При катеренето си се прилепва с разширените краища на пръстите, както и с лепкавата кожа на корема и гърлото.

Прочетете също:

Прочистват „Кайлъка” от болни дървета, подменят ги с нови

Работници на „Паркстрой”  изсичат старите и болни смърчове в парк „Кайлъка”. Годният дървесен материал от ...