Акценти
Начало / Икономика / Световния ден на пощите отбелязваме днес

Световния ден на пощите отбелязваме днес

На 9 октомври  отбелязваме Световния ден на пощата. Целта на този ден е да се създаде представа за ролята на пощенския сектор в ежедневието и неговия принос за социалното и икономическо развитие на страните, макар днес пощата да е леко изместена от други форми на комуникация, много по-удобни и усъвършенствани.

Първият известен пощенски документ, намерен в Египет, датира от 255 г. пр. Хр. Но дори и преди това време, пощенските услуги съществували в почти всички континенти, поети от куриери, обслужващи крале и императори.  През 17 и 18 век, размяната на поща между държавите е уреждана до голяма степен от двустранни пощенски споразумения. Но от 19 век, мрежата от споразумения, става толкова сложна, че започва да пречи на бързоразвиващите се търговия и търговски сектори. Опростяване и ред били необходими в международните пощенски услуги.
На 15 септември 1874 г.швейцарското правителство свиква международна конференция в Берн, в която вземат участие представители от 22 държави. На 9 октомври същата година Договорът от Берн за създаване на Всеобщ пощенски съюз е подписан. Датата става и празник, на който се отбелязва Световният ден на пощите и до днес. Броят на страните-членки в съюза се увеличава толкова бързо през следващите три години, че името му е променено на Световен пощенски съюз през 1878 г. На 1 юли 1948 година Световният пощенски съюз получава статут на специализирана междуправителствена организация на ООН. На 1 юли 1879 година България става пълноправен член на Световния пощенски съюз. През 1880 г. княжеството получава първата покана за конференция в Париж и това е началото на официалните международни контакти на българските пощи.

Прочетете също:

Нови препарирани екземпляри от защитени видове получи Регионалният музей в Плевен

Експозицията на отдел „Природа“ на Регионален исторически музей – Плевен, се обогати с 11 нови ...