Начало / Здравеопазване / Световен ден на контрацепцията

Световен ден на контрацепцията

26 септември е обявен за Световен ден на контрацепцията. Той се отбелязва от 2007 година по инициатива на ред организации, занимаващи се с репродуктивно здраве. Денят на контрацепцията е дългосрочна кампания, насочена към всички жени и мъже в репродуктивна възраст. А целта е да се понижи нивото на непланирани бременности.

Според световните организации в момента съществува голяма потребност от разширение на познанията на подрастващите за контрацепцията. Важно е да им се предостави необходимата информация във възрастта от 15 до 20 години, защото тяхното сексуално и репродуктивно поведение може да остави отпечатък върху целия им живот в бъдеще.

На този ден в цял свят се провеждат различни инициативи имащи непосредствено отношение към Световният ден на контрацепцията – това са образователни акции, благотворителни концерти и други.

История на презерватива

Известно е, че за първи път презервативът се споменава приблизително 3000 г. преди нашата ера. Както разказва легендата, царят на Крит – Минос, бил много влюбчив и често изневерявал на жена си Пасифая.

Огорчената съпруга го проклела, като му приложила силно заклинание. То се изразявало в това, че по време на еякулация Минос започнал да изхвърля не сперма, а змии и скорпиони и ухапаните от гадините жени умирали след половия акт с него.

Числото на любовниците на царя неумолимо намалявало, но Минос не искал да се примири с наложеното му наказание. Затова той вкарал във влагалището на една от любовниците си пикочен мехур от козел и съвкуплението преминало успешно. Ако се вярва на легендата, тази случка се приема за рожден ден на презерватива.

Във всеки случай може уверено да се твърди, че презервативите са вече на повече от хиляда години. В историята на Древен Египет присъстват картини на мъже, рисувани на папируси и камъни, с изобразени кондоми на пениса, които при това често са били украсявани със скъпоценни камъни и тъкани.

Горе-долу към същото време се отнася и споменаването в историята на Япония за изобретение под името „кавагата“, което служело за предпазване на жената от нежелана бременност. Кавагатата била приготвяна от специално обработена мека животинска кожа. А пък древните римляни изработвали първообраза на съвременните презервативи от смола и изделието имало цилиндрична форма.

От разкопките на археолозите става ясно, че именно римляните са започнали масово производство на презервативи – раздавали ги на войниците легионери. Но по това време като материал за древните презервативи вече започнали да използват овчи черва.

В качеството на защита от венерически болести презервативът започнал да се използва едва в края на XV – началото на XVI век. Епидемиите от сифилис в цял свят накарали учените да се замислят как да се защитят хората от това страшно заболяване, което още не знаели как да лекуват.

Прочетете също:

От март билетчето за тролей в Плевен вече ще е 1.50  лв.

Билетът за пътуване в тролейбусния транспорт в Плевен се променя от 1.00 лв. на 1.50 ...