Акценти
Начало / Крими / Русенец, осъден в Германия за убийство, ще лежи в затвора в Белене

Русенец, осъден в Германия за убийство, ще лежи в затвора в Белене

По предложение на Окръжна прокуратура – Плевен, поддържано от Апелативна прокуратура – Велико Търново, съдът прие доживотна присъда на български гражданин, постановена от  Окръжен съд в гр. Баден -Баден, Република Германия, да бъде изпълнена в Затвора – Белене, съобщават от правораздавателната институция.

С присъда на Окръжен съд в гр. Баден -Баден, Република Германия, от 19.07.2013 г.  българският гражданин  Върбан В. /52 години/ от Русе  е признат за виновен за извършено на 01.05.2012 г.  престъпление  – грабеж, съпроводен със смърт на възрастен мъж.  На 01.05.2012 г. Върбан В. е убил 82-годишнят Хорст  в помещение на неговия офис в Ращат  със статуя, за да го ограби и е откраднал от помещенията две картини.За това деяние германският съд го е осъдил на доживотен затвор при специален режим.

През септември 2012 г. Върбан В. е бил предаден от българските на германските власти в изпълнение на Европейска заповед за арест, с цел провеждане на  наказателно преследване спрямо него за извършено престъпление – убийство. Българският съд е допуснал изпълнението на ЕЗА,  след като изискал гаранции, че германските власти се ангажират, в случай на осъждане с влязла в сила присъда, да трансферират искането лице в Р. България, за изтърпяване на  наложеното му наказание „лишаване от свобода“.

След влизане в сила на присъдата на германският съд,  българинът, съгласно изпълнението на ЕЗА е трансфериран в Затвора в Белене.

Прочетете също:

Хората от Гулянци се помолиха за здраве и благоденствие

За осма поредна година жители и гости на Гулянци се стекоха в храма „Св. Георги ...