Акценти
Начало / Образование / РУО – Плевен благодари на всички граждани от областта, които отбелязаха Седмицата на четенето

РУО – Плевен благодари на всички граждани от областта, които отбелязаха Седмицата на четенето

За втора поредна година по инициатива на Министерството на образованието и науката, в периода от 10 до 14 октомври 2016 година във всички образователните институции на територията на Плевенска област се проведе Националната седмица на четенето. Четенето на книги се превърна в кампания, в която се включиха малки и големи деца и ученици, техните родители, баби и дядовци, кметове на населени места, общественици и граждани, писатели и творци на словото, граждани от най-малкото село до най-големия град в Плевенска област, информират от Регионално управление на образованието – Плевен.

Четенето на книги се превърна в маратон на четенето. Драматизации, театрални постановки, рисуване, срещи с любими приказни герои, карнавали, изложби на детски рисунки, оформяне на „Нашата библиотека“ с библиотечни кътове в детските градини и обогатяване на библиотеките в училищата с нова литература, викторини, „Език свещен на моите деди“ – състезания по български език, конкурси за най-бързо и най-изразително четене, дебати и дискусии за българския език, размяна и подаряване на книги, изработване на детски книжки, постери и табла, беседи, информационни срещи и анкети с родителите, творчески работилници за писане и педагогически ателиета за споделяне на опит. През цялата седмица на четенето инициативност и творчеството завладя децата, учениците и техните учители, както и представители на институционални, граждански и всички местни общности.

Отворени бяха вратите на читалищата, библиотеките, училищата и детските градини, като всички заедно – деца, ученици, образователни,  читалищни и културни дейци прочетоха или разказаха своята любима приказка, разказ, стихотворение, книга, споделяха опит и добри практики в насърчаване на четенето.

От Регионално управление на образованието – Плевен изказват своите благодарности към всички участници в Националната седмица за това, че превърнаха четенето на книги в своя кауза, за това, че съпреживяха с децата и учениците незабравими моменти на удоволствие и радост от взаимното и обогатяващо общуване, за това, че намериха в четенето пътя към знанието и грамотността, че почерпиха сила от мъдростта на написаните Думи и от Словото.

За инициативите по време на Националната седмица на четенето до всички училища и детски градини е изпратен Благодарствен адрес от името на Началника на РУО – Плевен – г-жа Албена Тотева, а в сайта на РУО – Плевен до 24.10.2016 г. ще бъдат публикувани поредица от презентации, като добри практики и идеи за бъдещи съвместни инициативи на РУО – Плевен с образователните и културно-просветните институции в Плевенска област, свързани с четенето и грамотността.

Прочетете също:

Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си по особено мъчителен начин

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Плевен 49-годишен мъж с инициали  Г.И. е признат за виновен ...