Акценти
Начало / Политика / Румен Петков: Загубата на „Южен поток” е сред най-големите национални предателства

Румен Петков: Загубата на „Южен поток” е сред най-големите национални предателства

„Загубата на „Южен поток“ е едно от най-големите национални предателства извършени срещу България. То бе започната от премиера Сергей Станишев, бе доразвито при Орешарски и правителствата на ГЕРБ, който не предприеха действия за да запазят интереса на България“. Това зави по време на пресконференция в Плевен председателят на АБВ Румен Петков. Според него страната ни започва да губи таксите си от транзитния си пренос на газ, заради това че количествата, които изпращаме към Гърция и Турция, а вероятно и към Македония, на практика ще бъдат прекратени след стартирането на енергийни проекти като „Турски поток“. „След това ще ни остане възможността да транзитираме евентуално към Македония и потенциалния път към Сърбия, Хърватска, Австрия. Т.е. договореностите с „Газпром“, които имаме до 2030 година стават силно уязвими. От това загубите които ще претърпи „Булгартрансгаз“ ще отидат на близо един милиард евро“, посочи той. По думите  му по оперативни данни само до юни месец тази година транзитирането на газ от българската страна е намаляло с девет процента, а в същото време хората отговорни за това състояние на нещата свикват пореден форум, който е  свързан с повишаване на енергийната независимост от Русия. „Факт е, че с единствен доставчик в лицето на „Газпром“ България има най-ниската цена на доставка на газ в ЕС. В същото време сме изправени пред абсурдната политика на „Булгартрансгаз“ да компенсира намаляващите си приходи, чрез необосновани такси, които водят единствено до увеличение на крайната доставна цена за потребителите у нас. И ако ние не преминем веднага към изграждане на трасе от Провадия до Зайчар, ще загубим възможността да бъдем транзитната държава, гарантираща сигурността на Сърбия и всички държави след нея по веригата“.

Румен Петков припомни, че на фона на цялата тази ситуация „Булгартрансгаз“ възлага строителството и модернизацията на скъпите компресорни станции на един  и същи изпълнител. Такива се извършват и по трасето за Турция, което очевидно става никому ненужно. „Конкретен пример – изграждането на газопровод между Лозенец и Недялско. Двадесет километра на стойност 46.5 милиона лева. Това е абсурдна цена. Има и една година забавяне при изпълнението, но въпреки това не е наложена никаква санкция. Това е основателно съмнение за корупционни практики“, зави той и посочи, че изпълнителя дори не е поставил тръби от Германия, както е било по договор,  а ги е заместил с такива произведени в Китай. По думите му примерите за подобни нарушения в този сектор са изключително много.

В страни от темата председателят на АБВ обяви, че партията ще сезира Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество за нарушения. „В пълен противовес на съществуващата нормативна уредба Петьо Ангелов Иванов е изпълнителен директор на БЕХ, но същевременно е и Председател на съвета на директорите на  „Булгаргаз“.  Друг титан на енергийната мисъл и действия – Петър Асенов Илиев е Изпълнителен директор на НЕК и Председател на съвета на директорите на БЕХ“.

В заключение от АБВ призоваха и държавата да работи активно за възстановяването на традиционно добрите ни отношенията с държавите от Арабския свят. Според политическата сила е недопустимо страната ни да отсъства от проведения в Италия форум, който бе посветен на бъдещето на Либия, и в който участваха 19 държави. „Либия е държава, в която България е инвестирала много, включително и огромен човешки ресурс. Ние сме там от 50 години. Въпреки това българското външно министерство в момента е неспособно да защити нашия национален интерес там.  Това е тежък провал за външната ни политика“, зави Румен Петков.

Прочетете също:

България запазва 21-то място в Европа по заболяемост от Ковид-19

Заболяемостта от Ковид-19 в страната на седмична база е 136 заразени на 100 000 население и ...