Акценти
Начало / Общество / Румен Петков: Борисов е виновен България да стане газовозависима държава

Румен Петков: Борисов е виновен България да стане газовозависима държава

Премиерът Борисов е виновен България да стане газовозависима държава. Това коментира пред медии в Плевен Румен Петков по повод вчерашните събития с обвинението на руския президент Владимир Путин, че България бави изграждането на Турски поток и отговорът на българския му колега Бойко Борисов.

„Още през месец февруари ние от АБВ сме предупредили, че „Турски поток” няма да бъде изграден в срок с темпото, в което го прави правителството и че с тези си действия правителството ще реализира най-големия провал на България – може да ни остави на 1 януари 2020 г. без газ. С вчерашното си изявление президентът Путин каза, че ние може да бъдем въобще извадени от газовата карта на Европа. И то поради престъпните действия на дуета Станишев – Борисов”, посочи Румен Петков. Той допълни, че изявлението на Владимир Путин, че ще търсят южно решение идва само да покаже, че сме изгубили 200 млн. лв. годишно транзитни такси с построяването на „Турски поток”. Петков уточни, че тези 14 млрд. куб метра, които Турция си доставя сега пряко от Русия, са минавали през България, а 10 млрд куб. метра, които трябва да транзитираме сега за Сърбия и сега сме на път да загубим, ако бъде построена южната връзка, с което губим още 100-150 млн. лв. транзитни такси. Т. е. Борисов нанася тежък удар върху бюджета и България става газовозависима държава, подчерта Румен Петков.

Според него фразата на Борисов, че :„Всеки може да ни заобикаля”, всъщност е манталитетът Борисов. „Него всички искат и го заобиколят – Фолксваген, Хюндай, инвеститорите, които си изнесоха бизнеса от Варна в Румъния и т. н. Проблемът е, че така заобикалят България, губим повече от 350 млн. лв. транзитни такси и това го дължим изцяло на Борисов и неговия слугинаж на интересите на Украйна. Борисов обслужва натиска на чужди сили, които нямат нищо общо с българския държавен и обществен интерес”, категоричен е Петков.

Според Петков няма връзка между бавенето на „Турски поток” и посещението на Борисов в САЩ. „Връзката е 2 милиарда, която ние платихме за изтребители. Всъщност те бяха, за да отиде да се снима с Тръмп. Това е най-скъпата снимка в историята на България”, коментира Петков.

Прочетете също:

Прекъсвания на електрозахранването в части от община Плевен ще има на 28 май

Ремонтни работи по електропровод 110 kV, който е собственост на Електроенергийния системен оператор, налагат промяна ...