Начало / Здравеопазване / Родители в Плевен вече ваксинират дъщерите си срещу рак на маточната шийка

Родители в Плевен вече ваксинират дъщерите си срещу рак на маточната шийка

След проявения засилен родителски интерес към кампанията за популяризиране на ваксините против рак на маточната шийка, вече са факт и първите поставени ваксини на 12 до 13-годишни момичета. Новината съобщи на среща с журналисти д-р Ваня Иванова, директор на Дирекция “Медицински дейности” в Регионалната здравна инспекция и регионален координатор по Националната кампания за имунизация.

Конкретни данни за броя на ваксинираните ще има в началото на следващия месец, но съм приятно изненадана от проявения интерес, сподели д-р Иванова. Тя добави, че кампанията по популяризиране на ваксинацията ще продължи с посещение в общините от Плевенска област. Там на място ще се проведат срещи с родители и социални работници и ще се обясни по-обстойно какво цели програмата. Ще бъдат предоставени и брошури и материали за родителите на момичетата, които подлежат на имунизация.

Специалистите от Военномедицинска академия са провели вече в Плевен имунизация на военнослужещи жени до 35 години. Започва наблюдение върху имунния им статус, за да може по-нататък да се проведат и задълбочени изследвания, но до момента проучването показва, че дори и в по-късна възраст направена, ваксината има смисъл. До този момент от ваксинираните жени няма нито една заболяла от рак на маточната шийка, което означава, че ваксината би могла да се прилага и в по-зряла възраст, уточни д-р Иванова.

На интернет страницата на Регионалната здравна инспекция вече е качен и наръчник за родители с цялата информация за това какво представлява ваксината, какво трябва да знаем за рака на маточната шийка, как точно действа, кога е подходящия период да се поставя. От там родителите ще научат, че най-добрата защита е ваксинация преди започване на полов живот и редовни профилактични прегледи след започване на полов живот. Ваксините всъщност съдържат частици, наподобяващи типовете вирус, които най-често причиняват рак и така провокират появата на мощен и траен имунен отговор срещу вируса. По този начин имунната ни система може да разпознае и унищожи вируса при навлизането му в организма.

Прочетете също:

От днес излиза от употреба хартиената рецептурна книжка

От днес, 1 юли 2021 г., стартира електронната рецептурна книжка /ЕРК/ и излиза от употреба ...