Акценти
Начало / Общество / Разрешителните за дейности по третиране на метални отпадъци ще се издават вече в Регионалните инспекции по околна среда

Разрешителните за дейности по третиране на метални отпадъци ще се издават вече в Регионалните инспекции по околна среда

До 12 януари 2013 год. всички стари разрешителни плюс лицензите за дейности по третиране на метални отпадъци – включително отпадъци от черни и цветни метали, метални опаковки, електрическо и електронно оборудване, батерии и акумулатори и излезли от употреба МПС, прекратяват срока на действието си. До тази дата фирмите, които се занимават с тази дейност, трябва да подадат ново заявление за издаване на разрешение. Това обясни Теодора Цветкова, директор Дирекция КОС в Регионалната инспекция по околна среда и води в Плевен пред събралите се представители на десетки фирми, развиващи дейността си в Плевенска и Ловешка област.

Това стана на специален семинар по прилагане на разрешителния режим по Закона за управление на отпадъците, на който бяха представени новите моменти в разрешителния режим за дейностите по третиране на метални отпадъци. “Идеята да съберем представители на фирмите точно сега е те да се запознаят с новостите от по-рано, за да не се налага като ходим на проверка после да ги глобяваме”, обясни Теодора Цветкова.

Според новия закон за управление на отпадъците, който влезе в сила от юли тази година, дейностите в тази специфична сфера ще бъдат на разрешителен режим и компетентният орган, в зависимост от местоположението на площадката за черни или цветни метали, е съответният директор на Регионална инспекция по околна среда и води. До момента Министерство на околната среда и водите издаваше разрешения като една фирма можеше да има площадки на територията на повече от една Регионална инспекция, тогава се издаваше обединено разрешение от министъра на околната среда и водите. Сега фирмите ще трябва да подават заявление до директора на съответната РИОСВ , на която имат площадка.

Прочетете също:

Общински съвет – Плевен прие забрана за ползване на барбекю и приготвяне на зимнина на открито

С промени в Наредба №1 за обществения ред и опазване на общинските и други имоти ...