Начало / Икономика / Пътя от идеята до реализирането й в успешен бизнес усвояваха ученици, включени в проект на РБЦ – Плевен

Пътя от идеята до реализирането й в успешен бизнес усвояваха ученици, включени в проект на РБЦ – Плевен

 

 

 

 

 

Регионалният бизнес център в Плевен приключва работа по проект „Подадена ръка за успешно развитие 2”, в който 24 младежи от област Плевен имаха възможност  да придобият нови знания и практически опит в сферата на предприемачеството и бизнес планирането.  Проектът стартира през ноември 2018 г. и ще приключи на 25 април тази година с издаването на видеоматериал от последната дейност по проекта – младежки лагер по предприемачество.

Участниците  от училища в Плевен, Долна Митрополия, Кнежа, Гиген, Тръстеник проведоха обучение за усвояване на основни компетентности и на специфични умения, за реализиране на успешен бизнес. Участваха в практически лаборатории или така наречените уъркшоп, обясни на заключителната пресконференция Царин Аспарухов, ръководител на проекта. Обученията се осъществяват чрез модерна онлайн система по американски модел, с която Регионалният бизнес център в Плевен разполага от няколко години.

През тези шест месеца, в които са реализирани дейностите, с учениците работят петима преподаватели.  Целта на проекта беше учениците да надживеят романтичната представа за правене на бизнес и да придобият полезни практически знания и умения как се прави реализуем и печеливш бизнес, обясни Даниела Величкова, преподавател в ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване в Плевен и обучител по проекта.

Участниците са имали възможност да развият своя идея в бизнес проект в една от следните икономически сфери – туризъм, селско стопанство и електронна търговия.  Създадени са 10 бизнес проекта, като учениците успяват да навлязат много дълбоко в темата и да проучат в детайли как да реализират успешно идеята си, споделиха техните обучители.

Сред защитените проекти са такива за създаване на агенция за ловен туризъм, къща за гости в Банско, туристическа агенция, онлайн бутик и онлайн библиотека, орехова градина, мандра за бяло саламурено сирене.

В заключителната пресконференция взеха участие и няколко от участниците в проекта. Те споделиха, че обучението, което са преминали и практическите занимания са били изключително полезни за тях. Не скриха, че в началото някои от тях са тръгнали с много амбициозни и нереалистични идеи, но в процеса на обсъждане с обучителите са ги приземили до реално изпълними проекти.  Бранко Йочев от ПГ по туризъм, който в екип е разработил плана за Агенция по ловен туризъм, сподели, че не изключва възможността да превърне по-късно тази идея в реалност. Ирен Петрова, създала бизнес план за къща за гости, вече е решила, че ще продължи образованието си в областта на икономиката и мечтае да има собствена фирма  в областта на туризма.

Проектът „Подадена ръка за успешно реализиране – 2” се изпълнява с финансовата подкрепа на Национална програма за младежта (2016-2020) и на Министерството на младежта и спорта.

Прочетете също:

Специализанти от формированията на ВВС завършиха обучението си в 12-та авиационна база

В 12-та авиационна база – гр. Долна Митрополия завърши обучението на специализантите от курсове за ...