Акценти
Начало / Образование / Пътека от шестици посрещна първолаците в училището за шампиони – НУ „Христо Ботев” – Плевен (галерия)

Пътека от шестици посрещна първолаците в училището за шампиони – НУ „Христо Ботев” – Плевен (галерия)

С изнасяне на училищното знаме и издигане на българския трикольор под звуците на  Химна на Р България в НУ „Христо Ботев” в Плевен днес започна тържеството за откриване на новата учебна година.

Гости на тържеството бяха председателят на Общински съвет – Плевен – Мартин Митев, Десислава Йорданова – началник отдел „Правно-нормативно обслужване” в Община Плевен, Почетните граждани на Плевен Ваня Делийска –диригент на хор „Звъника”, Петър Мичев –световно известен художник, Ванко Найденов – композитор и диригент,  Никола Попов – председател на КДК, Атанаска Николова  – дългогодишен директор на НУ „Христо Ботев”. Специален гост бе Невяна Владинова – състезателка по художествена гимнастика, достойно представила България на Олимпийските игри в Рио, бивша възпитаничка на училището.

img_4233nu-hristo-botev

Тържественото откриване на новата учебна година започна с поздрав на директора на училището  Цветелин Горанов. „Горд и щастлив съм на този светъл ден – 15 септември, да ви приветствам с „Добре дошли” в любимото ни училище и заедно да поставим началото на  новата учебна година. Днес ви посрещаме с обновени класни стаи, с фасадни пана, напомнящи българския дух и славното ни минало, с нова фитнес площадка и маси за шах на открито, с нови цветарници. Всичко това превръща училището ни в едно прекрасно място, в което да учите, творите и да ни радвате с постиженията си”, каза в приветствието си към учениците и учителите. На първокласниците той заръча да пазят традициите на  училището и да умножават успехите му . Родителите той призова да бъдат до децата си, когато имат нужда от тях и заедно да се справят с препятствията и предизвикателствата в името на една обща цел „заедно да бъдем опора и пример за тяхното израстване”. На колегите си директорът пожела сили и упоритост, за да се преборят с трудностите и да  получат заслуженото удовлетворение от добре свършената работа.

img_4240nu-hristo-botev

На добър час на учениците пожела и Мартин Митев, председател на Общинския съвет. „Начално училище „Христо Ботев” се утвърди през годините като едно от най-добрите училища в Плевенска област, което го доказват хилядите негови възпитаници, израснали достойни граждани, които с делата си са били повод за гордост. Поредно доказателство за това, че тук се  отглеждат шампиони, е шестата в Рио – Невяна Владинова”, изтъкна Митев и покани чаровната гимнастичка да застане до него, за да получи заслужените аплодисменти на всички присъстващи. Към настоящите ученици Митев се обърна с думите, че „училището винаги е било извор на знания, а знанията са тези, които извеждат до успехите”. „Скъпи учители, да си учител е  призвание, това е мисия, това е любов. Пожелавам ви със същата любов да изпълнявате благородната си мисия и да давате на учениците си знанието и просветата, от които те така много се нуждаят, за да постигнат успехите”, обърна се към преподавателите Митев.

img_4247nu-hristo-botev

„Мили първокласници, този ден  е много специален за вас, за вашите родители и учители. Пожелавам ви невероятни изживявания в страната на знанието и нека  интересът ви към новото никога не пресъхва”, се казва в поздравителния адрес на кмета на Плевен – Георг Спартански, който прочете Десислава Йорданова.

В отговор на приветствията от името на родителите поднесе г-жа Велизарова.

Тържеството продължи с празнична програма в изпълнение на ученици от училището. Прозвучаха песни и стихове за любимото училище и учители. Специален поздрав към тях беше народен танц.

img_4267nu-hristo-botev

След което настъпи най-вълнуващият миг – прекрачването на училищния праг. За да бъде успешна годината и да върви по вода, по стара традиция директорът Цветелин Горанов лисна менче с вода пред най-развълнуваните – първокласниците. Те преминаха под арка от цветни балони и влязоха в украсените класни стаи, където ги чакаха първите им учебници – Букварът и Читанката. Пътека от шестици указваше пътя им. 100 първокласници прекрачиха прага днес на НУ „Христо Ботев”. Сред тях са и две двойки близнаци – Зорница и Димитър, Радост и Георги. Общо 456 ученици от 1 до 4 клас, влязоха днес в класните стаи на най-голямото начално училище в областта.

img_4286nu-hristo-botev

img_4219nu-hristo-botev

img_4220nu-hristo-botev

img_4222nu-hristo-botev

img_4292nu-hristo-botev

img_4297nu-hristo-botev

nu-hristo-botev

img_4224nu-hristo-botev

img_4227nu-hristo-botev

img_4262nu-hristo-botev

img_4253nu-hristo-botev

img_4255nu-hristo-botev

img_4289nu-hristo-botev

Прочетете също:

Хората от Гулянци се помолиха за здраве и благоденствие

За осма поредна година жители и гости на Гулянци се стекоха в храма „Св. Георги ...