Начало / Общество / Първо заседание проведе инициативният комитет за честване 100-годишнината от  Дойранската епопея

Първо заседание проведе инициативният комитет за честване 100-годишнината от  Дойранската епопея

Повече от 30 представители на инициативни групи – работодатели, занаятчии, офицери, юристи, спортни деятели, читалищни дейци, журналисти, лекари, педагози, млади родолюбци, проведоха обединително събрание на инициативния комитет „Единение за честване 100 годишнината от Дойранската епопея и изграждане паметник на героите-победители от Девета пехотна плевенска дивизия“.

Ивайло Манчев от читалище „Тракия 2013″ представи интересни и малко известни факти за участието на Девета пехотна плевенска дивизия в една от най-големите победи на нашата армия. Разгромът на превъзхождащият като численост интернационален противник е повод за гордост за всички българи, а тук в родните земи на героите все още няма паметник. Иван Нинов представи кратка ретроспекция на многобройните опити за изграждането му. Последваха изказвания и предложения от Светослав Топузов, Пламен Керековски, Николай Тодоров, Багрян Йорданов, Цветомир Йотов, Георги Вънов и др.

Основната цел, която участниците формулираха, е обединяване на усилията на всички, които желаят да се отбележи по подобаващ начин юбилея и набиране на средства за паметник, за да не се срамуваме, че няма къде да сведем глави и да поднесем венци на почит и признателност към нашите предци. От инициативния комитет призоваха обществени организации, представители на държавната и местна власт, партии, родолюбиви граждани да покажат, че в Плевен живеят достойни наследници на Победителите.

За главен координатор на Инициативния комитет е избран Даниел Димитров за Главен координатор, а за координатори – Иван Нинов, Иван Иванов и Ивайло Манчев. Следващата крачка към успешно реализиране на целите е да се организира да се предприемат конкретни действия за отдаване почит на героите и набиране на средства за мемориал.

Прочетете също:

Спартак без бразилските попълнения и за мача срещу Добруджа (Добрич)

Тази събота, от 18 часа ОФК Спартак посреща на стадион „Плевен“ в домакински мач Добруджа ...