Начало / Любопитно / Пчелните продукти засилват имунитета през есента

Пчелните продукти засилват имунитета през есента

DSCN2962

Пчелните продукти са много подходящи за засилване на имунитета през есенния сезон. Те са естествено средство за профилактика и лечение, познато от древността, сподели Петя Иванова, председател на Националното сдружение на жените пчелари в страната, създадено през 2011 година в Габрово. Тя е една от участничките в 5-дневния фестивал на меда, който започна вчера в Плевен.

В дългогодишната си пчеларска практика Петя е натрупала огромен опит и информация за приложението и качествата на пчелните продукти, които с удоволствие споделя с интересуващите се. Лечебните свойства на пчелните продукти допълват техните хранителни и вкусови качества. Те са своеобразен концентрат от витамини, ензими, аминокиселини, хормони, антибиотици и др., които играят роля на медикаменти от естествен произход.

Прополисът, наречен пчелен клей, се състои от растителни смоли, балсами, восък, етерични масла, желязо, микроелементи – мед, цинк, манган, кобалт, примесени с цветен прашец, флавоноиди, секрет от слюнчените жлези на пчелите.

В народната медицина се използва като биостимулатор, повишаващ физическата издръжливост и премахващ умората. Използва се като 20 капки, разтворени в няколко глътки вода, сутрин на гладно. Това е перфектно средство за укрепване на имунитета, особено в сезона на вирусите и настинките, разказа тя. Благодарение на своите антивирусни, антитоксични и противовъзпалителни свойства, прополисът намира все по-широко приложение. Той заздравява лигавицата на устната кухина, действа благотворно при болести на венците.

Лечебните свойства на пчелния восък също са известни и признати от древността. От пчелен восък и сега се приготвят пластири и мехлеми. Сръчните дами могат да си приготвят от него богат лечебен крем, като го разтопят на водна баня и го смесят с вазелин, информира Иванова. От това разкрасително средство кожата на лицето става нежна и гладка.

Друг важен продукт за човешкото здраве е пчелният прашещ, който се предлага като разноцветни гранулки. Консумира се сутрин на гладно, като се разтваря 1 с.л. прашец в кофичка кисело мляко. Богат е на ензими, витамини и минерали, обясни Иванова.

Производителката на мед обясни, че сладкият дар от пчелите се дели на два вида – нектарен, който от своя страна може да бъде монофлорен (само от едно растение) или полифлорен, и манов. Мановият мед е минерален и изходящият материал за него е маната. Тя се е сладък сок, отделян от листните въшки и други насекоми, хранещи се със соковете на липата, върбата, дъба и други дървета. Всички видове мед е добре да се консумират на гладно. Когато се разтварят във вода или чай, те трябва да са хладки, а не горещи.

 „Медът представлява смес от прости захари, ето защо се усвоява много бързо от организма, т.е. не е необходимо организмът да губи енергия, за да го усвоява. Той е природно средство за профилактика и лечение на много болести”, уверена е дългогодишната пчеларка.

От столетия е известно, че течното злато укрепва имунитета, бори се с вирусите, бактериите, болката, успокоява възпаленията, има антиалергично, кръвообразуващо, кардиотонично, невротонично, детоксично и регенеративно действие. Той засилва като цяло организма, подходящ е и за хора с анемия. Липовият мед е много подходящ при простудни заболявания и възпалителни процеси на горните дихателни пътища, а акациевият пък е с нисък гликемичен индекс (под 30) и е подходящ за деца и диабетици и помага при стомашно-чревни проблеми, чернодробни и бъбречни заболявания.

Истинският мед кристализира и това е нормално. Ако искате да го втечните в домашни условия, трябва да го направите на водна баня. Една от любимите здравословни рецепти на  Петя Иванова е следната: смесват се 100 г пчелен прашец с 1 кг мед и със сока от един килограм лимони, за да се получи сладък гъст сироп. Към него се добавя вода и се получава прекрасна освежаваща напитка и здравословна напитка.

Друга полезна и вкусна рецепта е смесването на сусамов тахан с мед – пропорцията е според вкуса. Сладкият пастет е много вкусен, намазан на филийка хляб. Може да се консумира и с лъжицата от буркана. Тя е прекрасно средство за успокоение на стомаха.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...