Начало / Общество / Проф. Димитър Стойков: Чака ни трудна година, приходите от приватизация са свити до минимум

Проф. Димитър Стойков: Чака ни трудна година, приходите от приватизация са свити до минимум

С близо 2 млн. 750 хил. лева е увеличена държавната субсидия в Бюджет 2013 на Община Плевен. Увеличението е най-вече за делегираните от държавата дейности, като най-много са парите в сферата на образованието, следвани от предвидените средства за социални дейности и култура. Това стана ясно от изнесената информация от кмета проф. Димитър Стойков за Бюджет 2013 на Община Плевен, който предстои да бъде внесен за обсъждане от Общинския съвет след приключване на общественото му обсъждане по населени места.

Бюджетните средства за образование тази година са увеличени  с малко над 2 млн. лв. спрямо миналата година. От общинската администрация обаче обмислят варианти за намаляване на разходите от местни приходи за издръжката на целодневните детски градини и ОДЗ – тата, тъй като има населени места, където персоналът е повече от децата. Това е причината да бъде закрита детската градина в Беглеж, където има само три деца, две от които наесен тръгват на училище.

Междувременно са предвидени 110 000 лв. за ремонт на детски ясли, а две от тях предстои да бъдат газифицирани.

За нуждите на Детската кухня в Плевен има планове да бъдат закупени три специализирани автомобила, като тук все още се обмисля вариантът дали няма да е финансово по-изгодно тази дейност да  бъде преотдадена чрез търг на външна фирма, обясни кметът. В бюджета е заложен и ремонт на здравни служби, като първи в списъка са тези в Ясен и Славяново.

За основен ремонт на улици в общината са заложени над 400 000 лв., за текущи ремонти и поддръжка – над 1 млн. лв. Предвидени са и над 500 000 лв. за ремонт на двата поста на р. Вит.

Общо размерът на капиталовите разходи в новия общински бюджет е в размер на 897 500 лв., което с 308 800 лв. повече спрямо миналата година.

В приходната част на бюджета акцентът ще бъде върху усилията за максимална събираемост на данъчните приходи, подчерта проф. Стойков. Той отбеляза, че изпълнението на приходите от местни данъци и такси през 2012 г. е изключително добро и се надява тази тенденция да продължи и през новата година. Като мярка за по-добра събираемост е даването на съдия-изпълнител на длъжници с над 300 лв. дълг към общинската хазна.

През 2013 година Община Плевен ще продължи работа и по европроекти на обща стойност 66 968 223 лв.  Около 2 млн. лв. са необходими за собствено участие на Общината в тези проекти. Проектите в процес на разработване пък са на стойност 56 млн. 931 хил. лв. Основна част от тях – над 40 млн.лв., са за подновяване на тролейбусния парк. Предвижда се купуването на 40 нови тролейбуса. 5 млн. 263 хил. лв. пък са за проекта за реконструкция на площад „Възраждане” и централната пешеходна зона.

Въпреки това ни чака тежка година, прогнозира кметът проф. Стойков, тъй като е сериозен проблемът с липсата на приходи от приватизация. За изминалата 2012 г. изпълнението на приватизационната програма е  едва около 3 % от заложеното, а в хазната са влезли едва около 100 000 лв. Той обясни, че липсата на инвеститори се дължи и на липсата на атрактивни общински обекти, които да бъдат предложени на пазара.

Прочетете също:

Прочистват „Кайлъка” от болни дървета, подменят ги с нови

Работници на „Паркстрой”  изсичат старите и болни смърчове в парк „Кайлъка”. Годният дървесен материал от ...

Един коментар

  1. Ив. Петров

    За пьрви пьт бюджеа ще се разходва за най необходимото