Начало / Общество / Протест срещу закриването на жп гарата готвят в Горни Дъбник

Протест срещу закриването на жп гарата готвят в Горни Дъбник

Инициативен местен комитет в Горни Дъбник готви протест срещу планираното предстоящо закриване на жп гарата в селото и преструктурирането й в спирка. Инициативата ще се проведе на 15 декември. Днес комитетът внесе открити писма до областния управител на Плевен Иван Новкиришки и народния представител Христина Янчева.

“Помогнете ни да запазим гарата си!”, апелират хората. В писмото е обяснено, че: “Железопътна гара Горни Дъбник има важни социални функции. Тя се използва не само от жителите на селото, но и от живущите в съседните населени места – Крушовица, Писарово и град Искър, тъй като те не разполагат със собствена жп гара.

Ако се премахне жп гара Горни Дъбник, десетки жители, студенти и работещи ще останат без сигурен транспорт до областния град Плевен, както и до съседните общински центрове – Червен бряг и Долни Дъбник. Гарата се използва и от студенти, които редовно пътуват до Стопанска академия “Димитър Ценов” – Свищов и до ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” – Велико Търново. Педагозите, които обучават децата в ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ – Горни Дъбник, също ще бъдат затруднени с идването си на работа навреме.

В селото няма автогара, липсва и редовен автобусен транспорт. Този факт допълнително усложнява ситуацията и прави железопътния превоз единствената сигурна връзка с останалите населени места в региона”.

Освен това се оказва, че на територията на жп гара Горни Дъбник се намира база на държавния резерв, товаро- разтоварни площадки имат още две частни зърнобази.

В селото вече е стартирала и подписка в защита на жп гарата, която ще бъде представена на областния управител Иван Новкиришки и народния представител Христина Янчева.

Прочетете също:

В Плевен палят празничните светлини на 1 декември

С приказния детски спектакъл „Елхичке, засияй над земята, огрей със звездата” ще бъдат запалени празничните ...

Един коментар

  1. Румяна Колева

    Не мога да разбера, защо управляващите, вместо да стимулират връщането на хората по селата и развитие на селските райони, които прекрасно биха изхранвали цялото ни население, правят всичко възможно да ги ликвидират! Спирането на влакове и отрязване на транспортните връзки между малките населени места и градовете ги обрича на бавно, но неизбежно заличаване! Не стига, че по селата вече почти няма възможност да се работи някъде; не стига, че земеделската ни продукция, която е в пъти по-качествена от вносната такава,е трудно релизируема на пазара ни , поради наложените по-ниски вносни цени; не стига, че ликвидират малките магазини за сметка на големите, но ЧУЖДИ хранителни вериги; ами трябва и да обречем живеещите по селата хора на изолация и невъзможност за трудова реализация в друго населено място! А и, предполагам и на работещите в БДЖ не им е по сърце, че разписанията им се скъсяват! НА този етап косвено, но в недалечно бъдеще, това ще окаже влияние на заплатите им и на сигурността на работните им места! Толкова ли сме богати, че вече може да си позволим да спираме хората от работа!
    СРАМОТА! ДО КОГА ГОСПОДА УПРЯАВЛЯВАЩИ?! Нима сте слепи и глухи и невиждате и не мислите за тези неща?! Не вярвам и не искам да повярвам в това! Ние не сме глупав народ и не е логично да сме ви избрали такива! Човешко е да се греши, но още по човешко е да умееш да поправиш грешките си!