Начало / Общество / Протестиращите в Плевен с искане за борба срещу банковия монопол и високите лихви

Протестиращите в Плевен с искане за борба срещу банковия монопол и високите лихви

Да се поведе и борба срещу банковия монопол с еднаквите и непосилно високи лихви за кредитите на гражданите бе едно от основните искания, издигнати на днешния протест в Плевен, който продължи повече от два часа.
Това искане на протестиращите ще бъде включено в пакета, формулиран по време на форума в Сливен, обясни Валери Гочев, един от организаторите на протестите в града. „Нека българският модел на промяната да бъде под ръководството на народа”, добави Гочев.

Над хиляда души се събраха днес на площад „Възраждане”, за да се присъединят към националния протест. Те бурно освиркаха изказано твърдение в една от телевизиите, че на площадите се събирали криминално проявените лица. Аплодисменти предизвика ораторът Пламен Бързев , който заяви, че „кадърните управляващи в България са покзали на цял свят как се стриже вълна от яйце”. Той призова всички граждани да спрат да плащат сметките си за ток, парно и вода, защото само така нямало да могат „да ги стрижат”, а „виновниците за достигане до това положение на страната трябва да влязат в Беленския затвор”.
От Плевен поискаха да бъде поставен срок за изпълнение на исканията, внесени при президента. „В противен случай ще има протакане на тяхното изпълнение и използване на времето за предизборна кампания”, заяви бизнес дамата Елза Павлова. Партиите ни предадоха, заяви тя и призова протестиращите да се обединят под
общата кауза „България”. Павлова се обърна с призив и към  плевенските бизнесмени да се присъединят към протестите, „защото не може да се прави бизнес, ако народът е беден”. Ораторът Николай Михайлов изнесе фотьойл на трибуната и каза, че са осигурили място за представители на властта, които да дойдат и чуят исканията им. С възгласи „България на гражданите” беше посрещнато изказването на ученика Борис Банков, който беше категоричен, че „България
се намира под окупация на чужди монополи, които чрез концесии, включително и добива на злато, разграбват природните й богатства”. Петдесетгодишната Антоанета Кръстева каза, че според нея не е добре, че в протестните шествия в  Плевен участват само младите, а възрастните не излизат на улицата.

Митингът завърши със събирането на подписка срещу монополите, която ще бъде внесена при президента.
Искането в нея е да се прегледат всички договори, които осигуряват монополно положение на коцесионерите.

Прочетете също:

В Плевен палят празничните светлини на 1 декември

С приказния детски спектакъл „Елхичке, засияй над земята, огрей със звездата” ще бъдат запалени празничните ...

Един коментар

 1. Виктор Востоков

  Адмирации за плевенчани.Протеста в София СРЕЩУ БАНКОВИЯ ПРОИЗВОЛ И БЕЗХАБЕРИЕТО НА БНБ има следните искания

  1. Забрана за едностранната промяна на лихвите и останалите параметри по договорите за кредит /потребителски и ипотечни/ .
  2. Пълна прозрачност по отношение на лихви, методологии, критерии за оценка. Отмяна на пар.1, т.6 от Допълнителните разпоредби на Закона за потребителския кредит, даващ право на банките да изменят лихвите по кредитите по собствена методология /т.нар. базов лихвен процент/.
  3. Приемане на закон за фалит на физическите лица, с който да се регламентира до каква степен кредитополучателите остават длъжници на банките при фалит.
  4.Приемане на закон за финансовия омбудсман, с който да се регламентира адекватен механизъм за извънсъдебна защита правата на потребителите на финансови услуги.
  5.Отмяна на чл.417, т.2 от ГПК в частта, която предоставя право на банките да получават по облекчена процедура изпълнителен лист въз основа на извлечение от счетоводни книги.
  6.БНБ да започне да изпълнява функциите си по реален надзор над дейността на банките в страната, в това число да следи и санкционира всички констатирани банкови нарушения по Закона за кредитните институции;
  7.Поемане на персонална отговорност и незабавно освобождаване на г-н Иван Искров от поста Управител на БНБ поради неадекватната политика на БНБ, довела до масови нарушения на ЗКИ от страна на банките в България в периода 2008 – 2012 г.
  тук ще намерите съмишленици: http://www.facebook.com/events/343735789076531/