Начало / Общество / Приключва проект „Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен“

Приключва проект „Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен“

На 9 май с официална церемония „Откриване на обект“, ще бъде даден край на проекта „Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен”, по който Община Плевен работи от  16.12.2016г. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020г. Той е част от одобрената инвестиционна програма на Община Плевен и включва дейности по инвестиционен приоритет „Градска среда“.Инвестиционните дейности обхващаха реконструкция и обновяване на общо 30 обекта обществени  пространства, в това число: Градска градина и Водна каскада на пл. „Възраждане”, площад „Стефан Стамболов“,  5 детски и спортни площадки, 5 пешеходни мостове и  17 улици.

Чрез  извършените дейности са  постигнати устойчива и екологична градска среда с подобрено качество на живот, нова социална среда и възможности за икономическо развитие, чрез интегрирано въздействие и синергичен ефект върху територията и населението на гр. Плевен. Осигурена е  достъпност за лица в неравностойно положение, устойчивост и безопасност, развитие и утвърждаване на пълноценен начин на живот чрез осигуряване на среда, притежаваща всички условия за отдих, игра и спорт, подобрено е  състоянието на общинската пътна инфраструктура с цел осигуряване на по-добра мобилност и превенция на пътни инциденти, постигане на ресурсна ефективност и намаляване на вредното въздействие върху околната среда и климатичните промени.

 

Проектът е реализиран в рамките на две години и половина и е с общ бюджет в размер на 13 844 761,73 лева, които представляват 100% безвъзмездна финансова помощ за Община Плевен. От тях 11 768 047,47 лева е европейското съфинансиране и 2 076 714,26 лева е националното съфинансиране.

Програмата на събитието ще започне в 11:30 ч. със заключителна пресконференция за представяне на постигнатите резултати от изпълнението на проекта, която ще се проведе в Заседателната зала на Община Плевен, етаж 3.

В 12:30 часа е официална церемония „Откриване на обект“, която ще се проведе на Водната каскада.

Прочетете също:

Временно ограничение на движението в части на Плевен заради кастрене на дървета

От 08.30 до 16.00 ч. на 27, 28 и 29 октомври 2020 г.  временно ще ...