Акценти
Начало / Общество / Признателен Плевен помни!

Признателен Плевен помни!

Днес Плевен отдава почит и свежда глава в памет на хилядите загинали в славната Плевенска епопея през 1877 година! На 10 декември преди 140 години се ражда свободата на нашия град!

Обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската освободителна война /1877-1878/. Петмесечни тежки сражения, три кръвопролитни щурма и мъчителна обсада предхождат победното „Плевен падна!”. Кървавите събития тогава приковават вниманието на цялата европейска общественост. Историците определят битката за Плевен като най-важната военна операция, която до голяма степен решава и хода на войната.

Днес, 140 години след славната Плевенска епопея, никой не може да си представи свободна България без Плевен! Величието на свободата е не само в силата на падналите воини, но и в силата, с която помним. Плевен помни! И до днес всички ние съхраняваме спомена за подвига на хилядите воини, загинали за правото ни с гордост да се наричаме свободни българи и 140 години по-късно свеждаме глава и коленичим пред святата им памет!

Поклон пред паметта на героите, дали живота си за свободна България!

Мартин Митев, Председател на Общински съвет – Плевен

Прочетете също:

Две подвижни комисии ще обслужват хората с увреждания в изборния ден

Две подвижни секционни комисии да работят на територията на община Плевен по време на изборите ...