Акценти
Начало / Образование / Приза „Най-изявен студент” връчва Медицинският за 24 май

Приза „Най-изявен студент” връчва Медицинският за 24 май

Медицински университет – Плевен за поредна година организира тържествено честване на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Студентите, преподавателите и служителите на висшето училище ще се съберат утре, 22 май, в зала „Магнум”, за да отбележат заедно празника.

По покана на висшето училище академичната общност ще бъде поздравена с изпълненията на специалния гост на събитието – поп певицата Люси Дяковска. Тържеството ще открият младите таланти на Вокална група „Арлекино“ към Читалище „Съгласие 1869“ с изпълнение на химна „Върви, народе, възродени“.

Празникът на духовността в МУ-Плевен включва художествени и музикални изяви на български и чуждестранни студенти на Медицински университет – Плевен.

Ректорът проф. д-р Славчо Томов ще връчи наградата „Най-изявен студент 2018” за постигнати високи резултати в учебната и научната работа и приза „Аз владея български език“ на чуждестранен студент, овладял най-добре езика. Той бе избран на 11 май 2018 г. – църковният  празник на  Светите  братя първоучители  Кирил и Методий – с провеждане на състезание-игра „Аз говоря български език”. Надпреварата се организира от сектор „Български език“ към Департамента за езиково и специализирано обучение, а участниците са чуждестранните студенти от Факултет „Медицина“ на висшето училище. Състезанието по български език премина в четири кръга, а победителят, който ще стане горд носител на приза „Аз владея български език“ е Ибрар Мамуун, студент по „Медицина“ в IV курс.

Част от съпътстващата програма на МУ-Плевен по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост е откриването на художествено-документалната изложба на научния  архив на БАН „Мила Родино” на 22 май във фоайето на зала „Магнум“. Изложбата е посветена на 155-та годишнина от рождението на създателя на българския национален химн Цветан Радославов. Експозицията съдържа подбрани автентични архивни документи, нотопис и фотографии, обогатени с оригинални картини и музейни експонати, които представят непознати страници от живота и забележителното дело на учителя, изследователя, философа и големия родолюбец Цветан Радославов.
Изложбата е подготвена от Научния архив на БАН, а е представена на територията на висшето училище  със съдействието на Регионалния академичен център на БАН – Плевен с координатор доц. Теодора Вълова, дп.

Експозицията „Мила Родино” ще бъде изложена на територията на МУ-Плевен от 22 май до 15 юни 2018 г. във фоайето на Факултет „Фармация“ и на ТЕЛЕЦ.

Прочетете също:

Зелен коридор за ваксинация на 30 април и 3 май

На 30 април и 3 май в МБАЛ „Свети Панталеймон“ – Плевен, ул. Трите бора ...