Начало / Общество / Президентът се включи в поклонението в памет на жертвите на тоталитарния режим в Белене

Президентът се включи в поклонението в памет на жертвите на тоталитарния режим в Белене

Президентът на Република България Росен Плевнелиев, президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.), министърът на отбраната Николай Ненчев, народният представител в 43-то Народно събрание от ПГ на ПП „ГЕРБ” Владислав Николов, областният управител на Плевен Ралица Добрева, дипломати, представители на различни вероизповедания, бивши концлагеристи и граждани се включиха в 27-то национално поклонение в памет на всички жертви на тоталитарните режими на ХХ век на Втори обект на беленския остров Персин, което се състоя днес. То премина под мотото „Песента на свободата” и бе организирано от Фондация „Остров Белене”, Културен център „Евгений Босилков” и Съюза на репресираните, съобщават от пресцентъра на Община Белене.

„Престъпленията на комунизма не бяха заклеймени, нито наказани подобаващо, а българите, които изпитаха репресиите на режима, не получиха справедливост“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си в памет на жертвите на тоталитарните режими през XX век. „Днес истината за тоталитарния режим удобно и успешно е подменена. Година след година все по-ясно си даваме сметка, че за разлика от всички други европейски народи, у нас бе разгърнат грандиозен по своя мащаб план, изцяло манипулативен, българите да бъдат лишени от памет за комунизма. Този подмолен сценарий за замитане и подмяна на историческата истина продължава да се развива със страшна сила и до днес“, предупреди президентът Росен Плевнелиев пред стотици репресирани от комунистическия режим и потомци на неговите жертви.

поклонение Белене

Президентът напомни, че след краха на режима през 1989 г. оцелелите „бивши хора“ не потърсиха мъст. „За разлика от своите мъчители, те искаха само да се изрече истината на глас. Да се разкаже историята на техните страдания, така че престъпният режим никога да не се повтаря. Малцината оцелели искаха да припомнят за хилядите насилствено отнети животи“, посочи Росен Плевнелиев. „Този неизслушан разказ липсва вече четвърт век, а желаният катарзис не просто бе отложен, а не се случи“, допълни държавният глава.

поклонение Белене 2

Държавният глава отново призова истината за тоталитарния режим да влезе в учебниците и да бъде показана в музеите, на остров Персин да бъде изграден Мемориал на жертвите на комунизма, да бъде създаден Музей на българския XX век и по един достоен начин да бъде завършен дебатът за най-новата ни история след Втората световна война.

поклонение Белене 4

„Докато костите на хилядите жертви гният под краката ни, наш дълг е да говорим, да споделяме и да разказваме за жертвите на комунизма и истината за нашето комунистическо минало. Да полеем гробовете, както ни призовава стихотворението на затворника лагерист Васил Зафиров, и да отдадем нужното уважение на героите. Да позволим на децата си да научат собствената си история в нейните най-славни, но и най-срамни моменти“, каза президентът, цитиран от пресцентъра на Президентството.

поклонение Белене 6

За първи път един от символите на българската държавност и на заслужена почит и уважение към загиналите – гвардейците – отдадоха почит пред парк-монумента пред Втори обект на бившия концентрационен лагер.

поклонение Белене 5

Изпълнения на ученици от Национално музикално училище „Любомир Пипков” – София и Васко Кръпката, спомени от бивши лагеристи и изказвания от официалните лица бяха включени в програмата. Президентът Росен Плевнелиев, кметът на Община Белене Милен Дулев и отец Паоло Кортези засадиха три розови храста пред незавършения паметник в памет на жертвите на тоталитарните режими. „Цъфтейки, розите ще са символ на това, че мястото ще се превърне от място на забрава в място на памет на невинните жертви”, казаха организаторите. Те съобщиха, че предстои изграждането на Парк-мемориал на Втори обект, който ще даде възможност за целогодишно поклонение пред жертвите на тоталитарните режими на ХХ век в България. За реализирането е обявена и национална дарителска кампания. Изложба „Пробиви в стената” от портрети на бивши лагеристи, рисувани от също бивш лагерист – д-р Петър Байчев, бе подредена на открито и напомняше на присъстващите за миналото на о. Персин. Поклонението завърши с поднасянето на венци и цветя.

поклонение Белене 3

Снимки: Община Белене

Прочетете също:

1175 нарушения за превишена скорост в Плевенска област за седмица

Приключи специализираната полицейска операция за контрол на скоростните режими, съобщи МВР-Плевен. Тя се проведе от ...