Начало / Общество / Предложение за партньорство между Плевен и Зарка /Йордания/ обсъждат в постоянните комисии  

Предложение за партньорство между Плевен и Зарка /Йордания/ обсъждат в постоянните комисии  

Предложение за сключване на договор за установяване на партньорски отношения между Плевен и град Зарка /Йордания/, влиза за обсъждане в постоянните комисии на Общински съвет – Плевен. Предложението ще се разглежда от всичките 10 комисии, гласи резолюцията от председателя на местния парламент Мартин Митев. Предстои допълнително уточняване на датите и часовете за заседанията.

В предложението, внесено в Общинския съвет от кмета Георг спартански се посочва, че отношенията между Кралство Йордания и Република България датират от много години и се основават на политика на сближаване на двата народа на базата на икономически и културни връзки. В този контекст по време на посещението на Почетния консул на Хашемитското Кралство Йордания у нас д-р Хасан Бармауи в Плевен е заявен интерес от страна на кмета на Община Зарка инж. Имад Момани за установяване на партньорски отношения с Община Плевен. Д-р Бармауи представи и проект на договор за официализиране на процедурата.

Град Зарка /в превод „Пътят на водата“/ е административен център на губернаторство Зарка. Той е втори по големина в страната с население близо един милион души. Намира се на около двадесет километра от столицата Аман и е известен като индустриален център на Кралство Йордания. С редицата си висши учебни заведения Зарка е популярен и като университетски център.След посещението си и в Медицинския университет д-р Хасан Бармауи посочи, че една от първите крачки за съвместно сътрудничество е възможността йордански студенти да се обучават в Плевен.

Ако предложението бъде одобрено, кметът на Плевен ще бъде упълномощен от Общинския съвет да води преговори за сключване на договора, а след подписването на контракта – да го внесе в местния парламент за одобрение.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...