Начало / Култура / Предлагат учредяване на награда на името на Дончо Цончев

Предлагат учредяване на награда на името на Дончо Цончев

Да се учреди ежегодна литературна награда за кратък разказ на името на Дончо Цончев за млади таланти, това решиха да предложат на Общински съвет Левски участниците в среща по повод 80-годишнината от рождението на писателя. Предложението направи почетният гражданин на Левски Васил Аврамов – изявен поет, карикатурист и общественик, уточняват от пресцентъра на местната администрация.

Срещата под наслов „Време за спомени”, на която са присъствали близки приятели на Дончо Цончев, е проведена в заседателната зала на Община Левски, а инициативата за нея е на библиотека „В. Геновска” при читалище „Георги Парцалев” в града.

Преди три години творецът напусна този свят, но за човека и твореца, за многостранните му изяви и увлечения като ловец, геолог, боксьор, художник, водолаз и автомобилист с много обич и тъга, но и с гордост си спомнят и разказват неговите приятели и съграждани. Интересни спомени от детските и младежки години на срещата разказа Христо Ечев. За срещите си с Дончо Цончев, за житейските случки и събития, за приятеля и писател, получил признание за своя талант и мъдрост след много премеждия, разказаха още Димитър Методиев, председателят на Ловно-рибарския съюз в Левски Георги Янков и Васил Аврамов.

По случай отбелязването на 80-годишния юбилей в Левски е получено писмо с благодарност за организираното честване от семейството на писателя, Снежана и Ангелина Цончеви, както и от известния журналист, критик, публицист и обществен деец Иван Гранитски.

Прочетете също:

Прочистват „Кайлъка” от болни дървета, подменят ги с нови

Работници на „Паркстрой”  изсичат старите и болни смърчове в парк „Кайлъка”. Годният дървесен материал от ...