Акценти
Начало / Общество / Преди 125 години в България за първи път честват 1 май

Преди 125 години в България за първи път честват 1 май

първи май1 май – Денят на труда и на международната работническа солидарност, известен като Ден на труда, в България за първи път е отбелязан преди 125 години. През 1890 г. Топографското дружество прави първи опит за честване на Деня на труда. За официален празник в България той е обявен през 1939 г.

След 1945 г. Първи май се отбелязва с мащабни манифестации на централните площади във всички селища, като в тях задължително участват държавни служители. След края на социализма в България през 1989 г. Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организиране на масови прояви. Честването се отбелязва от социалисти и комунисти, като най-значителни са концертите на открито на Българската социалистическа партия.

Днес на много места в страната, включително и в Плевен, БСП ще организира честване на празника.

Макар постепенно Първи май да се превръща в ден на левите движения, той все пак не губи първоначалния си смисъл – да се търси повече защита за работещите. Особено сега, когато мнозина работят без трудови договори, без осигуровки и без възможност за достойно пенсиониране.

Прочетете също:

Прокуратурата започна разследване на пожара в Медицинския университет в Плевен

В Районна прокуратура град Плевен е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 330, ал.1 ...