Начало / Общество / Засилват полицейското присъствие по празниците

Засилват полицейското присъствие по празниците

През Коледните и Новогодишни празници и свързаните с тях почивни дни, значително се увеличават предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия поради несъобразена с пътните условия скорост, употреба на алкохол, неправоспособност, превишена скорост, неправилно изпреварване. В дните с най-голямо очаквано натоварване на основните пътища и планинските проходи е възможно образуване на бавно движещи се автомобилни колони и задръствания, особено при влошаване на метеорологичните условия.

С цел ограничаване на предпоставките за възникване на ПТП, както и за облекчаване на движението и увеличаване на пропускателната способност на най-натоварените участъци от републиканската пътна мрежа,  ще се създаде организация за повишено полицейско присъствие, за регулиране и облекчаване на движението по пътищата, по които се очаква най-голямо натоварване  – на 21, 22, 28 и 29 декември 2012 година  и 1 януари  2013 година.
За да не се допускат задръствания, още в началото на усложняване на метеорологичните условия, по съвместна преценка със стопаните на пътя ще се въвежда превантивно временно спиране на тежкотоварни автомобили и неподготвените за движение при зимни условия. С цел технологично разчистване и обработка на пътните платна, чрез физически контрол няма да се допуска навлизане в проходите и в рискови участъци на товарни автомобили без поставени вериги за сняг,  при въведено задължително ползване.

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ

В интерес на всички участници в движението е да се съобразят със следните практически препоръки, които са формулирани на базата на анализ на грешките на водачите и спътниците им, довели до тежки пътни злополуки.

За да не попадате в рискови състояния и ситуации за пътни  злополуки, Ви  препоръчваме да спазване следните препоръки, в интерес на Вашата и сигурността на Вашите близки:

1. Изберете подходящо време за придвижване на дълги разстояния с цел избягване на върховото натоварване на пътищата /в последния работен ден и на следващия ден, както и в последния почивен ден/. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието. Преди да планирате пътуванията, се осведомете непременно за прогнозата за времето, пътната обстановка и очаквани усложнения.
2. Преди да потеглите прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините,  чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, отоплението на купето, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на предното стъкло с незамръзваща течност. Осигурете си резервни крушки за евентуална подмяна.
3. За целия зимен сезон автомобилът би следвало да е със зимни гуми, които осигуряват най-добро сцепление при различни влошени метеорологични условия. Не потегляйте с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
4. Зад волана по дългия маршрут трябва да е възможно най-опитният водач от семейството /компанията/.
5. Не си определяйте и не договаряйте  предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.
6. Преди  пътувания с автомобила – на гости или към заведение – предварително определете надежден водач от компанията, който  ще ви вози, и със сигурност ще остане трезвен през цялото време, до завръщането.
7. Имайте предвид, че след употреба на алкохол, като собственик на автомобила, лесно можете да направите опасен компромис и да предоставите управлението на автомобила на неправоспособен или на пийнал водач като Вас. Ако  сте склонен да направите това, както и да седнете зад волана, по-добре е още преди да сте пил алкохол да предоставите ключовете на автомобила на съпругата или на човек, който не би допуснал това нарушение.
8. Скрийте автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност Вашият неправоспособен син или дъщеря да подкарат  автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели.
9. При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, тъй като те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща по-голяма дистанция, която не притеснява колегата Ви  в автомобила пред Вашия.
10. При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили  и интензивно насрещно движение не губете търпение и не изпреварвайте рисково, докато не възникне необходимата благоприятна ситуация за маневрата, с добра видимост напред.
11. При  шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка управлявайте плавно, без рязко форсиране и отнемане на газта, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. Крайно опасно е рязкото използване на спирачките, което може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила.
12. При интензивно градско движение и образували се колони, за да не предизвикате задръстване, дори да имате зелен сигнал, не навлизайте в кръстовището, ако  още не е освободено. При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят колоната, а само ще  усложнят ситуацията.
13. Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, незабавно загасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.
14. При образуване на колона на автомагистрала, Вие сте длъжни да не заемате аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията, “Гражданска защита” и  снегопочистващи машини. При застигане на колона автомобили във Вашата лента се наредете на нея и изчакайте. При неразумния опит да я изпреварите ще затворите лентата за насрещно движение, от което следва задръстване.в
15. Ако водачът, който Ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му  направите забележка и коригирате поведението му, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и Вие.
16. При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини,  за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред Вас.Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, когото ще забележите късно, на броени метри пред автомобила.
17. При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията чрез телефони 166 и 112 за вземане на допълнителни мерки. Ако не можете да се справите сами да предотвратите шофиране от пиян или неправоспособен водач, също веднага потърсете съдействие от полицията.
18. Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани и разсеяни пешеходци, някои от тях под въздействието на алкохола, както и деца. Те могат внезапно да се появят пред автомобила. Най-уязвими са възрастните пешеходци, пресичащи платното внезапно и  неправилно.
19. В населено място и  близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат пешеходци в тъмни дрехи, несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства.
20. В интерес на безопасността е по-добре пешеходците от всички възрасти   да ползват по тъмно светлоотразителна жилетка – както извън населени места, така и в тях, за да бъдат видими отдалече за водачите на приближаващите на фарове автомобили.
21. Не сядайте  зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване.
22. Поставяйте непременно предпазните колани преди всяко пътуване и  настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това.
23. Ако превозвате деца, законът Ви задължава да използвате обезопасителни системи /столчета, седалки/. Не забравяйте, че преобладаваща част от загиналите и ранени при катастрофи деца и юноши са децата-пътници в автомобилите. Преобладаващата част от   пострадалите при злополуки деца не са били осигурени с обезопасителни системи!
24. Отложете пътуване и гостуване, ако условията за движение са усложнени, ако нямате достатъчен опит при шофиране при зимни условия и ако автомобилът Ви не е подготвен  и напълно оборудван. Не се поддавайте на настояванията на вашите близки и приятели да потеглите, за да не изпуснете гостуването и трапезата.

Прочетете също:

Японски вишни ще красят част от пешеходната зона на Плевен

Започна засаждането на първата партида от над 70 фиданки в Плевен на мястото на премахнати ...