Начало / Здравеопазване / Последна генерация скенер работи в плевенска болница

Последна генерация скенер работи в плевенска болница

МБАЛ „Св. Панталеймон” е единствената болница в Северна България, която има отделение по образна диагностика, разполагащо с цялата необходима апаратура за дейността. От началото на годината в отделението работи и последна генерация компютърен томограф. Съвременният му софтуер позволява от един образ да се извади целият обем необходима информация за качественото диагностициране на всеки конкретен случай.

Преди дни, използвайки всички възможности на скенера, е направена 3D реконструкция на гръбначен стълб при пациент с тежка вродена сколиоза, обясни д-р Алцек Цеков, рентгенолог в отделението по образна диагностика на МБАЛ „Св. Панталеймон”. В резултат на качественото диагностициране и допълнителните възможности, които дава на лекарите специалисти новата апаратура, пациентът е опериран и успешно се възстановява.

Новата апаратура успешно се използва от невролози, ендокринолози, нефролози, гастроентеролози, гинеколози, пулмолози, ортопеди, хирурзи – всички, които имат  нужда от подобен вид висококачествено образно изследване.

Освен решителната крачка към европейските стандарти на диагностика, с новия апарат се намалява значително вредното облъчване при изследването. Това е резултат от съкратеното в пъти време за снимане, обясни д-р Елиза Георгиева, управител на МБАЛ „Св. Панталеймон” и специалист по образна диагностика. Ако при старото поколение скенери са необходими около 20 минути за снимка, то с новия компютърен томограф са достатъчни до 30 секунди.

С осигуряването на пълния набор от апаратура за съвременна и качествена диагностика от МБАЛ „Св. Панталеймон” отговорят на философията, залегнала при работата им – да бъдат изцяло в услуга на пациентите. Качественото диагностициране е условие за качественото лечение, подчерта д-р Георгиева. Лимитираните средства от здраваната каса за този вид изследвания, са основният проблем, с който се сблъскват при реализирането на тази философия. В средата на януари отпуснатият лимит за първото тримесечие на годината е изчерпан и вече има листа на чакащи пациенти, обясни д-р Георгиева. Това налага пациентите, които не могат да чакат, да заплащат. Цената  е 80 лв., а ако се наложи контраст, се доплащат още 60 лв.

Прочетете също:

От днес излиза от употреба хартиената рецептурна книжка

От днес, 1 юли 2021 г., стартира електронната рецептурна книжка /ЕРК/ и излиза от употреба ...