Начало / Култура / Поредица събития, посветени на европейското културно разнообрази, организираОбластна администрация-Плевен

Поредица събития, посветени на европейското културно разнообрази, организираОбластна администрация-Плевен

Областна администрация ще реализира поредица събития в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2019 година. Две са дейностите, на които са подчинени планираните инициативи –  популяризиране на европейското културно многообразие и за насърчаване на толерантността и превенция на езика на омразата, в това число и за отбелязване на приноса на Република България в спасяването на евреите от Холокоста”.

В рамките на дейностите за популяризиране на европейското културно многообразие  на територията на област Плевен ще бъдат реализирани три събития, за които областна администрация си сътрудничи с ДКТ „Иван Радоев” и Плевенска филхармония.

 На 6 юни, от 19.00ч Плевенският театър представи театралният спектакъл „Натюрморт със затлъстял племенник” от Йон Сапдару. Входът за гражданите е свободен. Предвидени са покани за събитието, които желаещите ще могат да вземат от билетната каса на театъра в Плевен.

На 11 ноември от 19:00 ч. в ДКТ „Иван Радоев“ Плевен ще се състои концерт на Плевенска филхармония, който ще представи многообразието на европейското музикално наследство в областта на класическата музика. Входът за граждани и за това събитие е свободен.

На 12 ноември от 19.00 ч. на сцената на ДКТ „Иван Радоев” – Плевен  концерт-спектакъл ще изнесе Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” – Плевен. Входът за граждани е свободен.

За дейностите по насърчаване на толерантността и за отбелязване на приноса на България в спасяването на евреите от Холокоста областна администрация – Плевен си сътрудничи със седем читалища в областта. Плануваните мероприятия стартираха на през март в село Вълчитрън. Те ще продължат на 5 юни с концерт под наслов „Музиката на Европа”, от  18.00 часа в читалище „Съгласие 1869” – Плевен. Събитието ще акцентира върху музикалното, песенното и танцовото културно многообразие на Европа. Предвижда се да бъде изпълнена и популярна еврейска песен, с която символично да се отбележат традиционно добрите отношения между българския и еврейския народ, базирани на ключовата роля на България при спасяването на евреите от Холокоста.

НЧ „Борба”, гр. Кнежа, ще се включи със свои мероприятия в Комуникационната инициатива на 07.06.2019 г., в 17.00 ч. с културно-информационна ученическа среща  на тема „Приносът на България в спасяването на евреите от Холокоста” и с ученически конкурс за рисунка на тема „Културното многообразие на ЕС”.

На 10.06.2019 г. година от 11.00 часа в НЧ „Напредък 1871”, гр. Никопол ще се проведе концертно-информационно събитие, посветено на културното многообразие на ЕС. Предвижда се на сцената на читалището да се представят румънски състав, който ще представи песни и танци от северната ни съседка, младежи, които ще изпълнят песни от страни членки на ЕС. Програмата включва и викторина, която ще стимулира интересът на аудиторията и участниците в нея към богатото културно наследство на Европа.

На 05.07.2019г. в салона на НЧ „НЧ „Н. Й. Вапцаров 1897“, с. Брест, община Гулянци ще се състои концерт под надслов „Приносът на България в европейската културна съкровищница и спасяването на българските евреи”. Началото е в 19.00 часа. Концертната програма включва изпълнения на български песенен и танцов фолклор, представен от местни самодейни читалищни групи, както и разказ за приноса на България и българското общество за спасяването на евреите от Холокоста.

На  10.07.2019 г. от 18.30ч. НЧ „Наука 27”, с. Брестовец, община Плевен, ще реализира концертно-музикално събитие „Европейски ценности”, което ще състои в салона на читалището. Предвижда се в него да бъдат ангажирани хора от различни възрастови групи. В началото мултимедийна презентация ще представи документален разказ за събитията от времето на Втората световна война, когато България прави изключителен хуманен жест, противопоставяйки се на депортирането на българските евреи към лагерите на смъртта. Програмата ще продължи с изпълнения на детска група „Брестовчанчета“ и певческа група „Брестовчанка“, чуждоезикови песни и представяне на съвременни хип-хоп и модерни танци.

Поредицата събития в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2019 година на територията на област Плевен ще завърши на 26 ноември в 16.00 ч. с „Изкуството, което събира – отворена дискусия-пърформанс с участието на артисти и културолози от България и европейски страни”. Събитието ще се състои в зала Плевен на областна администрация – Плевен  и е организирано съвместно с  читалище „ЛИК 1959” – Плевен. Мероприятието предвижда артистични изпълнения как изкуството създава разкази на не омразата, как изкуството събира, как се противопоставя на езика на омразата, как бори социалното отчуждение и изолация

Прочетете също:

СКО Север с 24 състезатели и 5 щафети в Смолян

С 24 свои възпитаници /в индивидуалните стартове – спринт, дълга и средна дистанция/ и с ...