Начало / Политика / Политическите партии постигнаха съгласие за състава на РИК – Плевен

Политическите партии постигнаха съгласие за състава на РИК – Плевен

Областният управител Иван Новкиришки приключи консултациите с представителите на всички парламентарно представени партии и коалиции и на тези, които имат представители в Европейския парламен за създаване на Районна избирателна комисия за провеждането на националния референдум на 27 януари 2013 г. В консултациите, проведени на 20 и 21 ноември, участваха представители на  ПП ГЕРБ, Коалиция за България, ПП ДПС, ПП“Атака“, Синята коалиция, ПП НДСВ. Консултациите продължиха, във връзка с констатирани неточности във внесеното предложение от Синята коалиция – Плевен, обясниха от областната администрация. Представителите на политическите партии и коалиции постигнаха съгласие и приеха внесените допълнения към документацията на Синята коалиция. Те утвърдиха направените предложения за състав, председател, заместник-председател и членове на Районната избирателна комисия за произвеждането на националния референдум на 27 януари

В срок до 27 ноември т.г. предстои ЦИК да назначи РИК за 15-ти Многомандатен избирателен район – Плевен.

РИК – Плевен следва да се състои от 17 членове съгласно Решение на Централната избирателна комисия от 13 ноември тази година, според което съставът на РИК за изборни райони с 10 и повече  мандата е с общ брой 17 членове, включително председател, заместник-председател и секретар. Съотношението между партиите и коалициите от партии е, както следва: за ПП „ГЕРБ” – 8 членове, за „Коалиция за България” – 3 членове, за ПП „ДПС” – 3 членове, за ПП „Атака” – 1 член, за „Синята коалиция” – 1 член, за ПП „НДСВ” – 1 член.

До 15 декември 2012 г. включително кметовете на общини трябва да проведат консултации за съставите на СИК и подвижни СИК. При определяне съставите и ръководствата на СИК на територията на общината се запазва съотношението между партиите и коалициите от партии, представени в ЦИК, както следва: ПП „ГЕРБ” –  49%; „Коалиция за България”  – 19,6 %; ПП „ДПС” – 14,7 %; ПП „Атака” – 9,8%; „Синята коалиция”–  4,9 %. НДСВ има право на не повече от 2 % от членовете на СИК, но не по-малко от 1 член на територията на общината.

Прочетете също:

При близо 42% обработени протоколи в Плевен партията на Слави с най-много гласове

При 41.67% обработени протоколи от СИК в РИК – Плевен партията на Слави Трифонов – ...