Начало / Образование / Поколения ученици на НУ „Христо Ботев” – Плевен си дават среща в навечерието на 24 май

Поколения ученици на НУ „Христо Ботев” – Плевен си дават среща в навечерието на 24 май

Среща „Мост към поколенията” организира Цветелин Горанов, директор на най-голямото начално училище в Плевен  – НУ „Христо Ботев”. Той има 16-годишен стаж в училището, 8 от които е негов директор. „Много често бивши ученици, водени от носталгията и хубавите спомени, идват при нас, за да видят отново любимото си училище.  Това ме провокира да организирам тази среща, като получих подкрепата на целия педагогически колектив”, обясни Горанов.

Тя ще се проведе на 19 май в двора на училището. Ще започне със среща по випуски, разглеждане на обновената материална база на училището. От 20.30 часа ще започне празничният концерт под наслов „Горди Ботевци сме ние”. В него ще вземат участие настоящи и бивши ученици на НУ „Христо Ботев”. При лошо време концертът ще се проведе във Военния клуб.

Много изненади са подготвени за участниците в срещата. Една от тях е  богатият снимков материал и други документи, с които е обогатен фонда на училищния музей и за първи път ще бъдат показани на 19 май. „Благодарни сме за подкрепата, която получихме от Регионалния исторически музей в Плевен и с тяхна помощ ще представим как са изглеждали през годините ученици”, разкри само малка част от изненадите директорът.

Сред участниците в срещата ще е Калина Гогичева, която в момента е преподавател в НУ „Христо Ботев”, но самата тя е завършила училището. Хубаво е, че се запазва патриархалния дух и целия поколения учат в нашето училището, сподели Гогичева. Тя допълни, че друго много ценно нещо, което се запазва в годините, е приятелството, създадено в началното училище.  „Всеки успех е една отборна победа и на това искаме да научим нашите ученици. Показваме им го с приемствеността в педагогическия колектив”, подчерта Гогичева.

НУ „Христо Ботев” е построено през 1925 г.  Първите летописи за училището са от 1932 г. Миналата година тържествено и с поредица от инициативи отбелязаха 85 години от създаването. Поколения плевенчани са учили в НУ „Христо Ботев”. През 1939-1941 г. ученик в училището е Кирил Русков – почетен гражданин на Плевен и заслужил архитект.

Училището започва с три отделения с по 14 ученици, днес учениците са 460 в 19 паралелки. Това прави НУ „Христо Ботев” най-голямото начално училище в Плевен, с добра материална база и добри постижения в учебно-възпитателния процес. Вече седма година НУ „Христо Ботев” е на първо място в област Плевен по  резултати от националното външно оценяване.

Прочетете също:

Издирват извършители на побой и грабеж на пътя Плевен-Русе

Полицията в Плевен  работи за установяване и задържане на извършители на грабеж на главен път ...