Начало / Култура / Поздравителен адрес от Цецка Цачева получиха плевенските художници

Поздравителен адрес от Цецка Цачева получиха плевенските художници

С обща изложба в галерия „Илия Бешков” групата на плевенските художници отбеляза 65 години от създаване на организацията си, която е първата в страната. По този повод председателят на Народното събрание Цецка Цачева изпрати поздравителен адрес. В него тя нарича благородно делото на плевенските художници да продължават започнатото от създателите на групата и изразява увереността си, че плевенските творци ще запазят яркото си присъствие в културния живот на страната ни и през 21 век.

Общата изложба на Представителството на СБХ – Плевен беше открита късно вчера в ХГ „Илия Бешков”. В нея са представени над 140 творби – живопис, графика, скулптура и текстил, на  повече от 100 автори. Сред творбите са и 50 платна от фонда на галерия „Бешков”. Така зрителят ще може да види творби на създателите на групата, формирали ярка живописна школа, чието влияние продължава и се усеща и при най-младите автори. Централно място в изложбата заемат платната на двамата големи – акад. Светлин Русев и Тома Трифоновски, развили плевенската живописна школа, създавайки свой новаторски път, който сега следват техните ученици.

За откриването на изложбата, която безспорно е събитие в културния афиш на града ни, дойдоха десетки почитатели на живописното изкуство. Събитието беше почетено от представители на Община Плевен, поздравителни писма бяха изпратили още акад. Светлин Русев и от Съюза на българските художници – София.

Такава годишнина е повод за равносметка, се подчертаваше във всяко едно от приветствията към плевенските творци. Но по-важното е, че художниците са заедно и продължават да творят – с това изречение обявиха изложбата за официално открита.

Прочетете също:

Тази вечер арт школа „Колорит” връчва тържествено над 260 награди на свои възпитаници

На тържествена церемония от 18 часа тази вечер пред входа на читалище „Съгласие“ – Плевен ...