Начало / Здравеопазване / Плевен ще бъде домакин на ХІІІ Международен семинар по роботизирана хирургия

Плевен ще бъде домакин на ХІІІ Международен семинар по роботизирана хирургия

От 31 май до 2 юни 2012 г. в Телекомуникационния ендоскопски център при Медицински университет-Плевен ще се проведе ежегодният форум по роботизирана хирургия с практическа част в гинекологията и урологията и международно участие.

Участие ще вземат видни гинеколози и уролози от България, Румъния, Гърция и Италия, за да споделят своя опит в роботизираната хирургия. Събитието ще открие проф. Григор Горчев, който ще бъде и първият лектор с доклад за напредъка на плевенския екип  в роботизираната гинекологична хирургия. Проф. Горчев ще участва в две от сесиите „Хирургия на живо” като хирург на конзола в гинекологични интервенции с роботизираната система.

От 2012 г проф. Горчев е избран за член на Управителния съвет на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия, като е поканен да изнесе пленарна лекция на предстоящия конгрес на асоциацията през месец юни.

Специален гост на форума тази година ще бъде президентът на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия проф. Ян Пърсан, който е началник на Клиниката по гинекологична и роботизирана хирургия в Университетска Болница Скейн, Лунд, Швеция. На 1 юни той ще участва като модератор на сесия „Хирургия на живо”, която ще бъде извършена от проф. Григор Горчев и ще се предава за аудиторията от Клиниката по онкогинекология към УМБАЛ-Плевен. След това, проф. Пърсан ще изнесе лекция за опита на екипа си в асистираната с робот гинекологична хирургия в Университетска болница Скейн, Лунд, Швеция.

По време на предстоящия семинар за втора поредна година в Телекомуникационния ендоскопски център-Плевен ще бъде демонстрирана роботизираната система da Vinci Si – робот с две конзоли от най-ново поколение, даващ възможност за участие на двама хирурзи по време на операцията. Ще бъде предоставен и уникален симулатор за обучение, на който участниците в семинара ще усъвършенстват лапароскопските техники в роботизираната хирургия. За тренировъчния курс са записани специалисти в гинекологията и урологията от Румъния, Гърция и България, които ще преминат тридневно интензивно обучение в теоретични и практически сесии върху живи тъкани.

И тази година третият ден на форума е посветен на роботиката в урологията. В „Хирургия на живо” участие като хирург на конзола ще вземе проф. Делиу Матей от Европейския институт по онкология, Милано, Италия. В теоретичната част доц. д-р Цветин Генадиев ще сподели пред аудиторията първоначалния опит на уролозите от плевенската университетска болница в роботизираната урологична хирургия. Ще последва лекция от проф. Делиу Матей и операционната сестра Мая Манолова, която от години е част от екипа по роботизирана хирургия в Европейския институт по онкология, Милано, Италия и чийто роден град е Плевен.

Прочетете също:

Пациент от Плевен и неговият дерматолог станаха герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис

Дерматологът от Плевен д-р Калинка Недушева и нейният пациент Пламен Янчев станаха герои във филм, ...