Начало / На фокус / Плевен празнува 142 години от Освобождението (снимки)

Плевен празнува 142 години от Освобождението (снимки)

Хиляди плевенчани, сред които много деца, изпълниха днес площада, за да отпразнуват заедно Деня на Освобождението. Пред Мавзолея, където се пазят костите на загиналите за свободата на Плевен, се състоя тържествената церемония по повод Националния празник на Р България – Трети март. Представителна рота от възстановеното ВВВУ „Георги Бенковски” – Долна Митрополия, застана в почетен караул.

Панихида в памет на героите, паднали за нашата свобода, отслужи Плевенският митрополит Игнатий в съслужение с свещеници от плевенските храмове.

Слова произнесоха кметът на Плевен Георг Спартански и областният управител Мирослав Петров, поздравявайки присъстващите официални лица и граждани с празника за Освобождението. В обръщенията си те припомниха героизма на знайните и незнайни мъже и жени, дали живота си, за да има днешна свободна България. Призоваха да пазим свято делото им и да го следваме, за да пребъде държавата ни.

Стотици венци и цветя бяха поднесени пред Мавзолея. В едноминутно мълчание пред вечния огън застанаха официалните лица, сред които бяха народни представители, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, общински съветници, представители на общинската и областната администрация, на дипломатическите мисии  на Русия, Беларус и Румъния в България, на институции и културни институти.

Сред мнозината, положили цветя пред Мавзолея, бяха и рокери от мотоклубове от цялата страна. Млади възрожденци в четнически униформи от НУ „Христо Ботев” и членове на Младежки гвардейски отряд от ОУ „Д-р Петър Берон” сведоха глави пред подвига на героите освободители.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...