Начало / Култура / Плевен отново ще е домакин на Националния конкурс за ученици-акомпанятори

Плевен отново ще е домакин на Националния конкурс за ученици-акомпанятори

С концерт под мотото „Съдба и призвание“ този петък, 15 март, в Концертна зала „Божко Шойков“ на НУИ „Панайот Пипков“-Плевен тържествено ще бъде открит XXІІІ-ят  Национален конкурс за ученици-акомпанятори. В памет на проф. Савка Шопова-Маркова, съосновател и дългогодишен председател на журито, от тази година конкурсът ще носи нейното име.

Концертът включва изпълнения на съмишленици, приятели, професионални партньори и студенти на проф. Савка Шопова-Маркова. Проф. Анатоли Кръстев-виолончело, проф. Ангел Станков-цигулка , проф. Гинка Гичкова-цигулка, доц. Даниела Дикова-пиано, проф. Ростислав Йовчев-пиано, клавирно дуо „Славчеви“ ще изпълнят произведения от Сен-Санс, Георги Златев-Черкин, Рахманинов, Шуман, Хайдн и др.

Националният конкурс за ученици-акомпанятори  се провежда от 1993 г. по идея на Жечка Димитрова – директор на НУИ „Панайот Пипков“-Плевен, и проф. Марияна Булева.

В тридневната програма на конкурса участие ще вземат ученици от Плевен, София, Пловдив, Бургас и Русе. 16-те клавирни двойки са от ученици от 9 до 12 клас, разпределени в три възрастови групи. Младите музиканти  ще се изявят с ученици-солисти от други специалности, както и със солови клавирни  изпълнения, което дава възможност конкурсът да присъди стипендии по линия на Закрила на деца с изявени дарби.

Председател на конкурса ще бъде проф. Анастас Славчев, дългогодишен ректор на АМТИИ-Пловдив.

Съпътстващата програма на конкурса включва майсторски клас по цигулка на Даниел Сендер-САЩ, който заедно със съпругата си Шелби Сендер ще изнесе концерт на 16 март (събота) от 19 часа в зала „Божко Шойков“. Същия ден от 16 часа ще бъде и представянето на книгата за проф. Ружка Чаръкчиева -„Дух, талант и проникновение“.

Прочетете също:

Специализанти от формированията на ВВС завършиха обучението си в 12-та авиационна база

В 12-та авиационна база – гр. Долна Митрополия завърши обучението на специализантите от курсове за ...