Начало / Последни новини / Плевенчанката Милена Кирниколова е единствената българка,  защитила  Дан-степен в Япония

Плевенчанката Милена Кирниколова е единствената българка,  защитила  Дан-степен в Япония

От 14 до 19 август в Токио, Япония се проведе 13-тото издание на Световното първенство по традиционно карате-стил Шотокан, което бе съпроводено с  3-дневен семинар и квалификационни курсове.

Организацията-домакин е WSKF- Световна Шотокан Карате-до Федерация, която е една от 3-те най-големи Шотокан организации в света-JKA, WSKF  и SKDUN.

Световното първенство се провежда през една година само в Япония, а 5 дни преди него  се провеждат курсове за квалификация на инструкторите от всички държави-членове на федерацията, които присъстват на форума.

Българското представителство на този престижен форум бе водено от шеф-инструктора на България по Шотокан карате-до-сенсей Георги Георгиев – 7 дан (черен пояс). Инструкторите на България сенсей Пламен Шумантов-5 дан, сенсей Кирил Петров-4 дан , сенсей Милена Кирниколова-3 дан и семпай Иван Енев  взеха участие във всички дейности от програмата-обучителен семинар, изпит за Дан (черен пояс) и съдийски курс, а Пламен Шумантов и Милена Кирниколова взеха  участие в първенството и като състезатели.

Сенсей Георгиев исенсей Милена Кирниколова до паметната плоча на гроба на Гичин Фунакоши

Милена Кирниколова-основателка на плевенския Шотокан клуб „Спартак 14“, защити успешно 3 дан (черен пояс) и спечели за България бронзов медал при жени-ветерани до 49 г. в дисциплината Шотокан Ката в конкуренцията на 11 състезателки. Милена Кирниколова е единствената жена в България, която успява да защити Дан-степен в Япония. Освен това, новата квалификационна степен й дава възможност да вземе участие и като съдия на първенството. Пламен Шумантов се класира 4-ти сред ветераните –мъже до 49 г.,  и защити своя 5-ти дан.

Освен изключително успешното представяне на българската група, шеф-инструктора – Сенсей Георги Георгиев, получи приз за Най-добър съдия на първенството и защити своя 7 дан. Сенсей Георгиев е единственият българин, защитил това високо техническо ниво в Япония.

„Изключителна възможност бе за мен да успея да защита степента си именно в родината на Карате – Япония, както и да издигна авторитета на страната ни със спечелването на бронзовия медал на ката в първенството при жени-ветерани. Конкуренцията на първенството беше сериозна, а изпита за технически степени – Дан продължи 5 часа! Явиха се общо 43 инструктори за нивата от 1 до 7 дан. Трима от тях не успяха да защитят новата си степен. Там няма възможност за ниско ниво-конкуренцията е сериозна на всички нива“, сподели  сенсей Милена Кирниколова.

 „ 14 дневния ми престой в Япония беше невероятна възможност за мен да се потопя в начина на живот на японците, да опозная традициите им и да усетя духа на бойното изкуство Шотокан карате-до, с което се занимавам вече 26 години. Постарах се да повиша квалификацията си в карате и да се запозная с нови страни от многообразието на бойното изкуство. Бях в приятната компания на приятели  и колеги от цял свят-Венесуела, Корея, ЮАР, Панама, Индия, Узбекистан, Мексико, Турция, Казахстан, Ирландия, Англия, Финландия, Австралия, Швейцария, разбира се Япония и много, много други. Силно се надявам моите ученици да усетят макар и частица от магията Япония, предавайки им своите знания по методиката, която преподава Сенсей Касуя, след като на обучителния семинар се зададоха нови насоки в обучението за всички нас”, разказа още Кирниколова.

Във връзка с бъдещите планове пред  състезателите  от плевенския шотокан карате клуб „Спартак 14“, Кирниколова обяви, че те ще вземат  участие на Световното първенство в страната на изгряващото слънце  през 2019 г.

Прочетете също:

В Плевен започна третото издание на фестивала „Шарено петле”

Днес паркът на Регионалният исторически музей беше изпълнен с детска глъч. Малчуганите и техните родители ...