Начало / Крими / Плевенски полицаи са задържали 10 лица за телефонни измами от началото на годината

Плевенски полицаи са задържали 10 лица за телефонни измами от началото на годината

Шест телефонни измами са регистрирани от началото на годината на територията на област Плевен. Една от тях е станала през ноември миналата година. По всички тези случаи са образувани досъдебни производства, като четири от тях са приключили и са повдигнати обвинения срещу шест лица. До месец се очаква да приключи работата и по другите две досъдебни производства. Това съобщиха на пресконференция днес от  Звеното за противодействие на телефонните измами в Плевен.

От шестимата задържани единият е така нареченият въртач – човекът, който въвежда в заблуждение жертвата с обаждане по телефона, а другите са мулета – хората, които вземат парите и ги предават на въртача.

От началото на годината са задържани 10 лица, съпричастни към телефонни измами, извършени на територията на ОДМВР – Плевен. От  тези задържани двама са преки извършители на измамите, като едното лице е било обявено за общодържавно издирване с влязла в сила присъда за пет години лишаване от свобода. Лицето е било задържано през април и в момента е в Затвор Плевен. Останалите осем задържани са мулета и срещу тях са повдигнати обвинения. На 3 /три/ от установените и задържани от началото на 2018 година лица е от Районен Съд – Плевен по предложение на наблюдаващ прокурор от РП – Плевен е взета мярка за неотклонение ”Задържане под стража” и те са приведени в Арест – Плевен към Затвора Плевен, като към настоящият момент 1 /едно/ от тези лица вече е осъдено на първа инстанция и има постановена присъда ”2 /две/ години лишаване от свобода”.

От началото на годината до момента по три от досъдебните производства са върнати 11 844 лв.

За сравнение през първите пет месеца на миналата година на територията на ОДМВР Плевен са били регистрирани 26 телефонни измами. По шест от водените досъдебни производства  са върнати 34 270 лв. Най-голямата върната сума е била в размер на 26 300 лв. на жена от Ловеч. Сумата е била възстановена от прекия извършител на измамата и неговото муле, които са от град в Русенска област, който е център на тези телефонни измами.

Сценарият, по който най-често се измъкват пари, е уж провеждане на полицейска акция за задържане на телефонни измамници, казаха още от Звеното за противодействие на телефонните измами в Плевен

Прочетете също:

Първи Лео лагер се провежда в село Байкал (снимки)

Младежи от Плевен, Пловдив и Свиленград  участват в първия Лео лагер в България, организиран по ...