Начало / Общество / Плевенският митрополит Игнатий откри с водосвет новия параклис в Бохот

Плевенският митрополит Игнатий откри с водосвет новия параклис в Бохот

С водосвет, навръх днешния Илинден, в село Бохот отвори врати новопостроеният параклис „Свети пророк Илия“. Параклисът бе открит официално от плевенския митрополит Игнатий в съслужение със свещеници от православните храмове в града. На откриването на новия божи дом бяха поканени всички жители на селото и гости. Празничния повод уважи председателят на Общинския съвет – плевен Мартин Митев, присъстваха и общинските съветници Христослав Михайлов и Йордан Грижов, както и кметове на кметства в общината.

свещеници параклис Бохот

Строежът на параклиса в Бохот е започнал през есента на 2011 година. Става дума за изцяло нова постройка, след като старата църква била разрушена още миналия век. До 2014 г. за храма Община Плевен е превела общо 17 000 лева, а от началото на тази – още 10 000 лева за изработване на иконостаса и довършителни работи, каза при откриване на новия божи дом кметът на Бохот Цветан Кънев. В словото си той благодари на всички дарители – знайни и незнайни, помогнали със средства и с труд за градежа на храма, на Община Плевен и Плевенската митрополия за оказаната от тяхна страна безрезервна подкрепа. В този храм вложих част от душата си, завърши изказването си Кънев.

Мартин Митев Бохот

„На 20 юли Българската Православна Църква почита паметта на Свети пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници и пазител на вярата. В ежедневието си, улисани в ангажименти, често забравяме обикновени, но значими неща като вярата и семейните ценности. Те са ни запазили и съхранили като народ през годините, давали са сила в трудните моменти. Нека този храм, който носи името на Свети Илия, ви дава тази сила и бъде пазител на вярата във вашето село“, обърна се към хората Мартин Митев.

параклис Бохот 1

Желанието на местните е било новият параклис да бъде готов именно за днешния голям празник Илинден. Преди година кметът на населеното място Цветан Кънев възстановява традицията за курбан на селото в деня на светеца по стар стил в началото на август. Тогава се благословя курбан и се призовава Свети Илия да закриля жителите на селото. Традицията ще бъде спазена и тази година, когато Бохот ще празнува отново на 5 август.

Мартин Митев Бохот 1

водосвет параклис Бохот

Прочетете също:

Още пет случая на нарушаване на карантината разследва плевенската полиция

През изминалото денонощие са започнали пет разследвания за нарушения на противоепидемичните мерки в условията на ...