Начало / Култура / Плевенска филхармония с концерт за юбилея на големия пианист Йовчо Крушев

Плевенска филхармония с концерт за юбилея на големия пианист Йовчо Крушев

Плевенска филхармония под диригентството на Деян Павлов ще отбележи предстоящия юбилей на големия български пианист и композитор – Йовчо Крушев, с концерт на 16 март. Големият български пианист ще излезе на сцената на зала „Катя Попова” заедно с прекрасното сопрано – Цветана Бандаловска. В концерта ще участва и Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева, съобщават от Плевенска филхармония.

В програмата ще прозвучат Две песни за сопран от проф. Йовчо Круев, Пучини – Ария на Чо Чо Сан из оп. „Мадам Бътерфла, Дворжак – Ария на Русалката из оп. „Русалка, Мануел Де Файа – Нощи в градините на Испания, Бетовен – Фантазия за пиано, хор и оркестър.

Билетите за концерта вече са пуснати в продажба.

Проф. Йовчо Крушев концертира от 16-годишна възраст в Европа, Азия, Африка. Бил е гост-солист на всички български оркестри, както и на авторитетни симфонични състави в чужбина. Репертоарът му включва огромен брой клавирни концерти, солови и камерни творби. Осъществил е десетки премиери на произведения от български композитори, както и редица записи за фонда на БНР.

Проф. Крушев има богата колекция от награди – „Кристална лира” и „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци, „Золотая муза” – за принос в популяризирането на руската музика в България, Специална награда на Салона на изкуствата в НДК за интегралното изпълнение на камерните творби на С. Рахманинов. През 2009 г. е награден с най-високата степен на орден „Св. Св. Кирил и Методий” – огърлие за изключителен принос към българската култура.

Активната си дейност на изпълнител, композитор и педагог проф. Крушев съчетава със сериозни занимания с У-шу – китайска система за духовно и физическо самоусъвършенстване. Проф. Крушев е писал музика към театрални спектакли, участвал е в съвместни рецитали с видни наши поети и актьори, често излиза с публикации на страниците на някои наши ежедневници, занимава се с благотворителност.

Цветана  Бандаловска е завършила Национална музикална академия „Панчо Владигеров”, като магистър по класическо пеене в класовете на проф. Сима Иванова и доц. Христина Ангелакова. Специализира психо – техника по актьорския метод на Майкъл Чехов.

Лауреат от редица конкурси:  „Борис Христов” през 2004 година, удостоена със сребърен медал, връчен й от знаменитата Гена Димитрова. През 2005 година е избрана да представи България на конкурсите „Певец на света” в Кардиф Уелс и „Опералия” на Пласидо Доминго във Вашингтон, САЩ през 2001 година.

От 2001 година е солистка в Софийската опера, на чиято сцена се превъплъщава в  „Бохеми”, „Турандот, „Мадам Бътерфлай” от Пучини, Маргарита от „Фауст” на Гуно, Дона Елвира в „Дон Жуан” и други.

 

 

Прочетете също:

Освободиха от наем ползвателите на обекти в РУМ „Мизия” за времето на извънредното положение

Общински съвет – Плевен допълни решението си, прието на заседанието през м. април в подкрепа ...