Акценти
Начало / Култура / Плевенската публика посрещна с голям интерес представянето на „Кармина Бурана”

Плевенската публика посрещна с голям интерес представянето на „Кармина Бурана”

Сценичната кантата „Кармина Бурана” на Карл Орф в изпълнение на Плевенската филхармония и Общински хор „Гена Димитрова” предизвика голям интерес сред любителите на класическата музика в Плевен. Подредените 400 седящи места в парка на Регионалния исторически музей, където се състоя културното събитие, не стигнаха за всички желаещи да съпреживеят впечатляващото произведение на немския композитор.

Под диригентството на Григор Паликаров музиканти и хористи завладяха публиката, която загърби правилата и съпровождаше изпълненията им с ръкопляскания, а в края на спектакъла овациите бяха продължителни. Възгласи „Браво” спечелиха солистите Мария Цветкова – сопран, Александър Крунев – баритон, Георгиос Филаделфевс – тенор, които показаха и добро актьорско присъствие. С продължителни ръкопляскания публиката възнагради и диригентката на хора Анелия Дечева. За цялостното звучене на спектакъла допринесоха и четиримата артисти от балета на Русенската опера.

С помощта на мултимедия зрителите имаха възможност да следят превод на текстовете в произведението, практика прилагана отдавна на световните сцени.

Представянето на сценичната кантата „Кармина Бурана” стана възможно със съдействието на Община Плевен, която подпомогна финансово Плевенската филхармония в този проект. Той е успешна стъпка към реализирането на идеята подобни културни събития да станат традиция на сцената в парка на Регионалния исторически музей.

Прочетете също:

Арт школа „Колорит“  сред 10-те най-добри школи в света в конкурса „Евора 2021”

На Международния конкурс „ЕВОРА 2021“ в Португалия на арт школа „Колорит“ е присъдена престижната награда ...