Акценти
Начало / Култура / Паметници от близкото минало тънат в забвение (снимки)

Паметници от близкото минало тънат в забвение (снимки)

През последните години има теми, които неизбежно пораждат спорове. Такава тема, която нажежава често обстановката до червено, е свързана с промените от 1989 година. Докато едни се опитват да заличат изцяло един период от българската история, други ожесточено застават зад позицията, че миналото трябва да се съхрани, независимо какво е то.

Така след промените от 89-та година редица паметници в Плевен изчезват незнайно къде, а мнозина плевенчани не се и питат какво се е случило с тях. Всъщност от години те се съхраняват в двора на Регионален исторически музей – Плевен. Там част от паметниците са „изоставени” със заповед на тогавашния кмет на Плевен д-р Александър Александров.

изоставени паметници в РИМ 2

Заповедта от 9 юни 1992 година гласи, че демонтираните паметници, част от които са на парчета, се оставят на съхранение в музея, показва справка с документите. И макар че паметниците са собственост на Община Плевен, която е поръчвала изработката им през годините назад, досега никой не се е поинтересувал от тяхната съдба. Вече 24 години паметниците на незнайния войн, известен сред плевенчани като Альоша, на Ленин, Димитър Благоев и други са скрити далеч от хорски очи, в храстите в задния двор на музея. През годините не са местени, заради внушителните им размери, както е подобавало за онези години, а едно преместване би струвало скъпо, защото е необходима специализирана техника.

изоставени паметници в РИМ 1

Назад във времето в музейните среди е имало идея за създаване на експозиция на открито с изоставените паметници в двора на Регионалния музей. Но за целта са необходими много средства, които музеят няма, както и разрешение от собственика на паметниците – Община Плевен. Затруднението идва и от факта, че част от паметниците са наистина големи и са разфасовани на части при демонтажа, затова се нуждаят от реставрация.

изоставени паметници в РИМ 8

Част от скулптурите и бронзовите бюстове, които са по-малки, са подредени в склад. Единственият от тях, който не тъне в забвение, е този на Цветан Спасов. През 2013 г., по искане на Прогимназия „Цветан Спасов” в Плевен, бюстът на плевенския поет-антифашист, който е изработен от известния скулптор Кирил Тодоров, е предаден на училището. Сега той се съхранява там в специално създаден кът. Останалите нямат този късмет, макар много от тях също да са дело на известни скулптори.

изоставени паметници в РИМ 6

Към днешна дата музеят съхранява бюстовете на Асен Халачев, Васил Георгиев Топалски, Георги Кирков, Васил П. Топалски, Тодор Луканов и ген. Толбухин, които някога са били разположени в Градската градина. На съхранение са оставени и частите от паметника на незнайния воин, както и тези от паметника на Ленин. Паметници на Цанко Станчев, Пело Пеловски и двама неизвестни, както и барелеф на Георги Димитров, също са сред забравените във времето парченца история, които очакват своята съдба.

Следваща Предишна
изоставени паметници в РИМ
изоставени паметници в РИМ 3
изоставени паметници в РИМ 4

изоставени паметници в РИМ 5

изоставени паметници в РИМ 9
Следваща Предишна

Прочетете също:

Емблематична сграда в Плевен ще бъде осветена в цветове по повод две предстоящи прояви

Фасадата на една от емблематичните сгради в Плевен – Галерия Дарение „Колекция Светлин Русев”, ще ...