Начало / Общество / Паметник на Иван Радоев откриха в Пордим

Паметник на Иван Радоев откриха в Пордим

„Град със славно минало и перспективно бъдеще, който съумява да развива таланти, да пази паметта и българщината, да демонстрира своята признателност към светлите личности и знаковите моменти в българската история. Това е Пордим. И заслужава много. Заслужава да продължава своя уверен път на развитие, за да изпълнява и в следващите десетилетия чрез своите достойни граждани важната  мисия на бранител на духовността и българската идентичност”. С тези дума областният управител Мирослав Петров се обърна към жителите на Пордим по повод празника на града.  Събитието уважиха още кметове на населените места в Пордим, общински съветници, председателят на ОбС – Левски Дочко Дочев, представители на БДЖ, на местния бизнес и много граждани. Сред гостите бе и съпругата на Иван Радоев – Весела Радоева.

„Днес не е време да се сетим да обичаме града си, както не се сещаме, че обичаме децата си само на рождените им дни. Днес не е повод за равносметка. Тя трябва да се прави по-често от веднъж в годината. Днес не е денят да си припомняме, защото изобщо не бива да забравяме. Днес е денят да мечтаем и да намерим пресечната точка на желанията ни и действителността някъде преди следващия 26 октомври”, каза кметът на Община Пордим Детелин Василев в тържественото си слово по повод 40-та годишнина от обявяването на Пордим за град.

Тържествата,  започнаха в началото на седмицата с разнообразна културна програма, като кулминацията бе откриването на паметник по случай 90-та годишнина от рождението на драматурга, писател и журналист  – Иван Радоев.

Бюст – паметникът е дело на скулптора Андрей Москов. На тържественото откриване присъстваха съпругата на Иван Радоев и неговият внук.

Паметникът бе открит от областния управител Мирослав Петров и кмета на Община Пордим Детелин Василев, след което всички присъстващи положиха венци и цветя, прекланяйки се пред гения на талантливия пордимчанин – драматурга Иван Радоев.

Прочетете също:

За последните 24 часа – 3 686 теста, положителните са 330

След направени 3 686 PCR теста за изминалото денонощие са установени нови 330 заразени с ...