Акценти
Начало / Здравеопазване / Очен скенер вече работи в Плевен, спаси зрението на млада жена

Очен скенер вече работи в Плевен, спаси зрението на млада жена

очен скенер

Очен скенер за ранна диагностика на заболявания на окото вече работи в Плевен. Апаратът за оптично-кохерентна томография (ОСТ или очен скенер) е монтиран в очен медицински център в Плевен и е единствен в града и региона. Изследването с него е безболезнено, безвредно и трае десетина минути.

ОСТ-то изследва очното дъно по-прецизно от всеки друг апарат, с помощта  му се „виждат” в 3D-изображения дълбоките слоеве на ретината и зрителния нерв.  Апаратът се използва за диагностициране на значими очни заболявания в ранен стадий, които нелекувани могат да доведат до слепота –  макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, глаукома и др. Често те протичат без симптоми и се откриват едва когато пациентът започне да ослепява необратимо.

Последното доказателство е историята на млада, 36-годишна жена от Плевен. Тя е информиран пациент, който държи на здравето си и прави профилактичен преглед всяка година. Сега прави изследване със скенера.

„Той диагностицира ранен стадий на глаукома, още преди да започнат измененията. Веднага е назначено лечение с капки, които имат за цел забавяне на прогресията на заболяването. Пациентката е щастлива, че болестта е овладяна. Тази ранна диагностика е невъзможна по друг начин, измерването на вътреочното налягане е недостатъчно“, коментира д-р Румен Минков.

Засега изследването с ОСТ не се покрива от Здравната каса, но има идея това да се случи. Съвсем скоро в Плевен предстои учредяването на местно дружество на националната пациентска организация „Глаукома“. Всеки глаукомно болен от Плевен може да се свърже с представителите на организацията в София на тел. 02 856 34 89 или чрез сайтаhttp://www.glaucoma.bg/. Основна задача на организацията е да защитава правата на глаукомно болните и да подобрява достъпа им до правилно лечение.

 

Прочетете също:

Лято, разширени вени и венотоници

Лятото ни предоставя слънчеви моменти, повече време за забавление и пълноценна почивка. Но благословеният сезон ...