Акценти
Начало / Общество / От началото на годината досега заради пожари са унищожени 50 хиляди дка гори

От началото на годината досега заради пожари са унищожени 50 хиляди дка гори

От началото на 2016 година досега в 398 пожара са унищожени 50 хиляди декара гори, съобщи Георги Костов – заместник-министър на земеделието и храните, след заседание на Междуведомствената работна група за борба с пожарите в МЗХ.

Само 5 процента от тези пожари са възникнали по естествени причини – от мълнии, а две трети – от запалени вече съседни земеделски територии. Основна причина за пожарите в горите – около 90 процента, е чистенето на пасища с тежка техника през горещите летни месеци, е установила работната група.

Санкциите срещу пожарите в ниви и в гори и сега са високи, но е много трудно да се установи виновно поведение, каза Костов. Лесно е обаче да се разбере откъде е тръгнал огънят и да се разбере кой е немарливият стопанин.

Работната група предлага на такива стопани да не се дават площи за пасища поне три години, както и да се спират помощите от ЕС.

Въведохме същата мярка за паленето на стърнища и тази година можем да кажем, че проблемът е решен и има само две глоби за стърнища, предизвикали пожар, каза Свилен Костов – заместник-министър на земеделието и храните.

Работната група предлага като превантивна мярка площите със запалени гори и стърнища да бъдат публично обявявани. Експертите искат да се подобри комуникацията между общинските служби „Земеделие“, ДФ „Земеделие“ и противопожарните служби, за да може бързо да се установи, откъде тръгват пожарите.

През тази година от пожари е пострадала най-много Югоизточна България заради сухото и горещо лято, каза главен комисар Николай Николов – директор на главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Георги Костов съобщи още, че през миналата година от пожари са били унищожени 43 хиляди декара гори. Статистиката обаче показва, че през последното десетилетие от пожари са засегнати средно над 110 хиляди декара горски насаждания годишно.

Източник: БНТ

Прочетете също:

Мeдицински университет – Плевен е отличен с награда за внедрени иновативни технологии за 2021 година

Годишното отличие за внедрени иновативни технологии за 2021 година бе присъдено на проф. д-р Добромир ...