Начало / Икономика / От днес – цената на водата в Плевен скача, на парното пада, промени и в данъците

От днес – цената на водата в Плевен скача, на парното пада, промени и в данъците

Нови цени на ВиК услугите, предоставяни от оператора “Водоснабдяване и канализация” ЕООД Плевен, влизат в сила от днес, 1 януари 2013 год. Вместо досегашните 2.02 лв. за кубик питейна вода, битовите потребители ще плащат по 2.08 лв. с ДДС.

От началото на тази година парното в Плевен поевтинява и цената му е сред най-ниските в страната. Това стана след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране прие окончателни цени на природния газ и парното за първото тримесечие на тази година. Цената на природния газ от днес се понижава с 9.83 на сто, или 656.47 лева за хиляда куб. метра без ДДС. Така в Плевен парното поевтинява с 11.14 процента до 64.35 лв. за мегаватчас без ДДС.

В средата на месец декември бяха гласувани и промени в Наредба 20 за определяне размера на местните данъци на територията на община Плевен. Ставката за данъка върху недвижимите имоти, само за нежилищните имоти на юридически лица, се увеличава на 3.9 промила. Увеличението на данъка е съчетано с намаляване ставката за такса битови отпадъци на същите субекти на 2.9 промила, като увеличението на данъка е в размер на 2 промила, а намалението на таксата е 2.1 промила. Ставките за физически лица и за жилищните имоти на юридическите лица остават без промяна.

За леките автомобили размерът на данъка се определя съобразно мощността на двигателя: до 37 kW включително –  0,45 лв. за 1 kW; над 37 kW до 55 kW включително – 0,55  лв. за 1 kW; над 55 kW до 74 kW включително – 0,70  лв. за 1 kW; над 74 kW до 110 kW включително – 1,10 лв. за 1 kW; над 110 kW – 1,90  лв. за 1 kW. В зависимост от броя на годините, следващи годината на производство, данъкът се коригира със следните коефициенти: до 5 години включително с коефициент 2,8; над 5 до 14 години включително с коефициент 1,5; над 14 години с коефициент 1.

От днес минималната работна заплата се увеличава от 290 лв. на 310 лв., съответният нов размер на минималната почасова работна заплата е 1,85 лв. на час. Министерският съвет определи и нов, по-висок размер на линията на бедност за страната за 2013 година. Той достига 241 лева. Размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става от 136 лв. на 145 лв., а от 1 април – 150 лв. Останалите пенсиите, обаче, ще претърпят корекция с различен процент от 1 април. Максималният осигурителен праг от първия ден на януари става 2 200 лв. при досегашни 2 000 лв.

Парламентът одобри и въвеждането от днес на 10% данък върху лихвите по депозитите. Налогът няма да важи за детските, безсрочните влогове и разплащателните сметки. Банките ще имат ангажимент всеки месец да декларират изплатените лихви по срочните депозити. Те ще подават към данъчните данните за размера на платената лихва, както и на удържания данък. Ще има и 15% данък върху хазарта. С него ще се облагат игри и залагания, включително тото лотариите, резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета.

Прочетете също:

Общинският съвет на Плевен даде съгласие за нов  договор за кредит с ФЛАГ  

Единодушно с 40 гласа „за“ Общинският съвет на Плевен даде съгласие Община Плевен да сключи ...