Начало / Култура / Много любопитни събра изложбата на оръжия от Априлското въстание и Руско-турската война

Много любопитни събра изложбата на оръжия от Априлското въстание и Руско-турската война

По повод Деня на Съединението и предстоящата утре възстановка на пленяването на Осман паша край село Ясен от Национално дружество „Традиция” подредиха в центъра на Плевен изложба на автентични оръжия, униформи и воински принадлежности, използвани от участниците в Априлското въстание и Руско-турската война от 1877-1878 г. Основна част от експонатите са събирани от няколко поколения от рода на Цецо Радулов от град Русе, който днес с охота разказваше на десетките любопитни историята на показаните оръжия. Това е инициатива на Национално дружество „Традицшия”, за да може повече хора да се докоснат до оръжията, с които българските въстаници и участниците в Руско-турската война са извоювали свободата на България, обясни Радулов.

Представени са основните  състеми въоръжения, използвани от руската войска, както и оръжия на българските опълченци, образци на турското въоръжение, набор от саби – артилерийски, кавалерийски, офицерски и пехотни, набор от хладно оръжие – тесаци.

Голям  интерес предизвикаха рисунките на художника Александър Въчков, които представяха български военни униформи и децата с охота оцветяваха.

В изложбата са включени ризници и шлемове, като целта ни е по този начин да покажем, че нашата държава има хилядолетна история, с която можем да се гордеем, допълни Радулов.

А кръстеният с царско име 7-годишен Калоян, сбъдна мечтата си да сложи шлем и щит, като истински калоянов воин. За кратко Стилиан се преобрази като въстаник и въпреки, че е само на пет години, бързо схвана как се борави с пушка.

Изложбата ще остане до 17 часа и желаещите могат да се облекат в четнически униформи или да надянат ризници, за да се снимат с тях.

Прочетете също:

Изключителен успех за  арт школа „Колорит“  на международен конкурс в Румъния

Арт школа „Колорит“ постигна изключителен успех на 5-тия Международен конкурс за детско и младежко изкуство ...