Акценти
Начало / Общество / Операция „Европейски ден без загинали на пътя“ се провежда днес

Операция „Европейски ден без загинали на пътя“ се провежда днес

За четвърта поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността – 16 септември – 22 септември, ще се проведе операция „Европейски ден без загинали на пътя” (EDWARD). Тя ще се проведе днес под мотото „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!“

Статистическа информация за Република България за травматизма по време на операцията EDWARD през изминали години: През 2016 година денят е бил 21 септември – тогава са настъпили 11 ПТП без загинали, но с 14 пострадали. През 2017 година денят е бил 21 септември – настъпили са 19 ПТП, при които е загинал един и са пострадали 25.  През 2018 година денят е бил 19 септември и в този ден са настъпили 14 ПТП без загинали, но със 17 пострадали.

За успешното провеждане на операцията EDWARD да няма смъртни случаи при пътнотранспортни произшествия на 26 септември на територията на страната, ще се проведе 24-часов контрол на движението по пътищата и в максимална степен респектиращо полицейско присъствие по основните пътища. Наличните технически средства за контрол на скоростта ще се използват при пълна натовареност и ще се прилага принципа на „нулева толерантност“ към нарушителите на Закона за движението по пътищата.

Във връзка с това от сектор „Пътна полиция“ призоват всички граждани към съпричастност и заедно да бъдем отговорни към себе си и към останалите участници в движението, за да постигнем общата цел и да няма загинали при пътни инциденти.

 

 

Прочетете също:

Пулмолозите съветват: Още при първите симптоми на грип потърсете лекар

„В България хората масово се самолекуват, купуват си антибиотици, от които при грипна инфекция няма ...