Начало / Икономика / Около 10% от регистрираните на борсата в Плевен са временно завърнали се от чужбина

Около 10% от регистрираните на борсата в Плевен са временно завърнали се от чужбина

3080 са регистрираните безработни  в Бюро по труда – Плевен към днешна дата. Около 10% от тях са временно завърнали се от работа в чужбина. Тези хора вземат средно между 1 000 -1 500 лв. обезщетение месечно, престояват няколко месеца на борсата и отново се връщат на работа в чужбина. Основно това са работещи във Великобритания, които са с висока квалификация, съобщи Здравко Дафинов, директор на Бюрото по труда в Плевен.

Забелязва се спад в групата на трайно безработните, престояли на борсата една и повече години, но въпреки това броят им продължава да е съществен, показват данните от Бюрото по труда. Запазва се обаче тенденцията над половината от трайно безработните да са хора без образование и без квалификация, което значително ограничава възможностите им за намиране на работа.

Нивото на безработица в Плевен е 4.9%, което е равно на средното за страната. В областта обаче нивото на безработица е близо два пъти по-високо – 8 на сто, като общият брой на регистрираните е над 8 600.

Прочетете също:

Вътрешният министър е провел работни срещи със служители от районни управления в областта

В рамките на работно посещение министърът на вътрешните работи Христо Терзийски посети районните полицейски управления ...