Начало / Икономика / Огнище на бруцелоза е открито в Кнежа

Огнище на бруцелоза е открито в Кнежа

Шест говеда с положителна реакция за бруцелоза са регистрирани в град Кнежа, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Болните говеда са засечени при изпълнението на Държавната програма. Огнище на бруцелоза е констатирано и в село Кочан, където  22 дребни преживни животни са дали положителен резултат за болестта, съобщават от Агенцията.

Наложена е забрана за придвижване на животните от и към населените места. Всички животни с положителни проби ще бъдат умъртвени по хуманен начин и ще бъдат унищожени в екарисаж. Обследването на епизоотичната обстановка продължава.

 Бруцелозата е зооноза (предава се от животни на хора). Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на сурово мляко или не добре термично обработено месо. Най-честата симптоматиката при заболелите животни е повишена температура, аборти, подути стави и други. Заразата става с директен контакт между здрави и болни животни. Замърсени с причинителя фуражи, оборудване, водопои, превозни средства и постеля също могат да бъдат източник на заразата.

От БАБХ апелират фермерите при съмнения за болни животни или при възникнали допълнителни въпроси да се обръщат към ветеринарния лекар, обслужващ обекта или да потърсят официалния ветеринарен лекар, за съответната община.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...