Акценти
Начало / Крими / Общо 7 години затвор и 40 000 лева глоба за двама от ромската фамилия Беркови за трафик на хора

Общо 7 години затвор и 40 000 лева глоба за двама от ромската фамилия Беркови за трафик на хора

След внесен обвинител акт и постигнато в съдебно заседание споразумение с Окръжна прокуратура – Плевен, подсъдимите от фамилия Беркови – съпрузите Божидар и Райна,  по делото за незаконно придобиване на средства от трафик на хора в Германия са осъдени на общо 7 години лишаване от свобода и глоби в размер на 40 000 лв. в полза на държавата, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Съдът одобри постигнато споразумение, с което подсъдимите  съпрузите Райна и Божидар Беркови се признаха за виновни и са осъдени за това, че  през периода от 01.01.2007 г. до края на м.12.2011 г. в гр. Бремен, ФР Германия, след като се сговорили предварително с дъщеря си Марина Беркова, придобили имущество –  парични средства на обща стойност 37 860 ЕВРО с левова равностойност 74047.72 лева, за които знаели, че са придобити от тях във ФР Германия чрез тежко умишлено престъпление „трафик на хора”.

Осъдени са и за това,  че през същия период в гр.Бремен ФРГ и в гр.Плевен, след като се сговорили предварително с дъщеря си Марина, извършили общо 33 пъти превод на парични средства във валута от Бремен към Плевен и касово теглене на суми в евро – в Плевен, чрез системата за бързи разплащания „Уестърн юнион“, като знаели , че паричните средства са придобити от трафик на

 Осъдени са и за това,  че на 17.07.2012 г. в гр.Плевен – Божидар, Марина  и Райна Беркови  в съучастие като подбудители и помагачи, и Е.А.К. – извършител, умишлено склонили Е.А.К. и я улеснили чрез съвети и разяснения да лъжесвидетелства по дело в Окръжен съд – Плевен, като в показанията си К. потвърдила неистина – че не е проституирала в полза на Марина Беркова в гр. Бремен, ФРГ и че тя не е вземала парите й от тази дейност.

Божидар Берков  е осъден на четири години лишаване от свобода при общ режим, а Райна Беркова – на три години лишаване от свобода при общ режим. На двамата е наложени и наказание –   глоба в размер на 20 000 лв. за всеки.

По отношение на подсъдимата Марина Б.  наказателното производство е приключило със споразумение,  одобрено от Окръжен съд – Плевен  на 27.04.2016 г  по същото дело, като й е наложено условно наказание от две години лишаване от свобода. В полза на държавата са отнети сумата 14 550 евро с левова равностойност 28 456 лв и златни бижута  в размер на 7 702 лв.

 

Прочетете също:

Работници на  „Паркстрой” ще засадят живите елхички и на граждани

Във връзка със запитвания на граждани къде могат да засадят живите си коледни елхички по ...